El Borbó emèrit ha anunciat que fuig a l’estranger, a causa de les cada cop més evidents corrupteles amb les quals s’ha enriquit obscenament durant els anys del seu regnat. Segons la nota publicada per la Casa Reial, els escàndols serien pertanyents a “la seva vida privada”, i la seva sortida intenta “facilitar les funcions” del nou Rei. Ni tan sols ha renunciat al seu títol de Rei emèrit, simplement es fuga a seguir vivint amb tot luxe.

No obstant això, aquesta basta maniobra no pot ocultar que la corrupció del Rei Juan Carlos ha sigut possible justament per la seva posició com a monarca, inviolable i sense responsabilitat penal segons la Constitució de 1978. El Congrés dels Diputats s’ha negat repetides vegades ni tan sols a investigar els tripijocs del Rei. Ha hagut de ser la justícia suïssa la que destapes el cas.

És intolerable aquesta impunitat. El Borbó no pot marxar sense més, ha de ser jutjat i tots els diners robats han de ser recuperats. Lamentablement, la Moncloa ha declarat que “respecta la decisió”, és a dir, aprova el seu “agafa la pasta i corre”. Unides Podem no pot limitar-se a mantenir una queixa verbal sobre la situació, mentre es manté com a part del govern que permet la fuga de l’emèrit. A més, és moment que un referèndum on puguem votar entre Monarquia i República sigui convocat.

Pots llegir aquí la posició de Corrent Roig sobre els escàndols de corrupció de la monarquía.