AUTOR: WORKERS’ VOICE

Reproduïm a continuació el comunicar publicat per la sección dels EUA de la LIT-ci sobre l’assalt al Capitoli de principi de gener d’aquest any:
Ha estat una setmana agitada en la política dels Estats Units. El mateix dia en què els resultats de les eleccions a Georgia confirmaven que els demòcrates comptaven amb una petita majoria al senat, milers de seguidors de Trump es manifestaren als afores del Capitoli i alguns van aconseguir entrar a l’edifici mentre la policia mirava passivament. El dilluns passat, Nancy Pelosi va ser reelegida com a presidenta de la Cambra de Representants (House Speaker), obtenint el suport quasi unànime dels congressistes demòcrates, inclosos aquells que han sigut impulsats pels Democratic Socialists of America (DSA) com Alexandra Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib i Ihan Omar.

 
El partit demòcrata comptarà llavors amb el control de les dues cambres del congrés i de la Casa Blanca, situació que no es donava des del 2010. Això, evidentment, no és motiu de celebració, ja que és molt improbable que un partit capitalista de cap a peus com els demòcrates vagi més enllà de reformes mínimes. A més, els suposats congressistes dissidents no han sigut capaços de muntar el més mínim desafiament a la direcció centre-dretana del partit. Però hi ha un aspecte positiu i és que els demòcrates ja no podran utilitzar els vets republicans com a excusa per la incapacitat del seu govern per a passar reformes progressistes.

Aquest és el moment perquè el poble treballador, els sindicats i les organitzacions antiracistes i de justícia social passem a l’ofensiva – o aconseguim forçar la mà dels demòcrates o exposem el seu conservadorisme, elevant la consciència política del poble i guanyant un sector més gran de la classe obrera a la lluita pel socialisme.

El passat 6 de gener a la tarda, una multitud de seguidors del president Trump va envair el Capitoli dels Estats Units mentre el senat debatia la ratificació dels resultats electorals del 2020, interrompent la sessió i obligant els congressistes a evacuar el recinte. En contrast radical amb la brutal repressió policial que va patir el moviment Black Lives Matter durant la primavera i estiu passats, les forces de l’estat poc o res van resistir mentre una turba d’ultradreta envaïa la seu del congrés. Aquesta dòcil resposta només fa que confirmar el que hem vist tantes vegades als carrers: la policia està sempre llesta i equipada per atemorir al poble treballador, especialment a les comunitats negres i llatines, i per esclafar qualsevol desafiament al capital o a l’estat, però ignora (i en alguns casos protegeix activament) a grups d’extrema dreta mentre violen la “llei i l’ordre”.

Els fets ocorreguts al Capitoli confirmen que l’amenaça que representen els grups proto-feixistes -enarborats i atiats per Trump durant quatre anys en el poder- segueix vigent sota la nova administració de Biden. Aquests grups estan ara convençuts de les teories conspiratives i de frau electoral alimentades per Trump. Aquesta extrema dreta existia abans de l’administració Trump. Es tracta d’un conglomerat de grups i faccions amb un ampli espectre ideològic, des de les idees racistes del supremacisme blanc, al antimarxisme, al xovinisme occidental, fins a les teories conspiratives del Qanon i les teories negacionistes contra la ciència i la pandèmia, amb forts elements de llibertarianisme i individualisme. Si bé no tots els manifestants pro-Trump són part d’aquests grups feixistes, i aquests últims són encara molt petits, podem dir que aquests grups han crescut i s’han radicalitzat aquests últims quatre anys. Prova d’això són les protestes reaccionàries per a “reobrir l’economia” a costa de les vides humanes, i els assassinats d’Anthony Huber i Joseph Rosenbaum a mans de les milícies de dreta durant les protestes de Black Lives Matter a Kenosha (Wisconsin) l’agost de l’any passat.

El fet que, majoritàriament, la burgesia li estigui donant l’esquena al trumpisme i continuï recolzant el règim democràtic liberal i sobretot al nou govern de Biden en el seu projecte per restaurar l’statu quo ante, no nega l’existència en aquest país d’un moviment feixista incipient amb vincles clars amb el Partit Republicà i les forces policials.

Des dels primers dies de l’administració Trump, el nostre partit ha deixat clar que és necessari derrotar a aquestes bandes neofeixistes. Han de ser enfrontades, superades numèricament, i esclafades per un moviment de la classe treballadora organitzat i militant. Vam posar aquesta estratègia en pràctica l’agost del 2017 quan participarem en l’organització de les protestes antifeixistes en l’àrea de la Badia de San Francisco, a Califòrnia. En resposta a vàries marxes i protestes convocades per grups neofeixistes vinguts de fora, La Veu de lxs Treballadorxs vam unir forces amb altres grups socialistes i d’esquerra per a crear la xarxa de Solidaritat Contra el Feixisme – Bay Area (SAFEBAY), que va muntar el seu propi operatiu de seguretat i va convocar a milers de treballadores, estudiants i membres de la comunitat en contra-mobilitzacions que superaren àmpliament les dels feixistes i els humiliaren. Mobilitzacions similars del moviment antifeixista van tenir lloc a Charlottesville, Boston i altres ciutats.

En conjunt, aquestes mobilitzacions van posar en crisi a l’extrema dreta -molts d’aquests grups es van desintegrar o van perdre força. Durant aquella lluita també es va confirmar que, davant les amenaces de l’extrema dreta, els líders demòcrates i forces liberals van cridar-nos a ignorar a aquests grups, a respectar el seu dret d’expressió i a confiar en la policia. La policia al seu torn va reprimir als militants d’esquerra i va protegir a l’extrema dreta. Per això, cal organitzar la nostra pròpia defensa a través de les accions de masses -organitzar comitès de seguretat i antifeixistes en els nostres sindicats, organitzacions antiracistes i altres organitzacions de classe per a poder ser més nombroses que els feixistes als carrers.

Encara que ens prenem de forma molt seriosa l’auge de les milícies d’extrema dreta, volem deixar clar que els fets del passat 6 de gener al Capitoli no constitueixen un cop d’estat, i que actualment, aquests grups no representen una amenaça al règim democràtic burgès. De fet, si bé van aconseguir interrompre la sessió del Congrés, aquesta es va reprendre sense problemes hores més tard. Més aviat al contrari, l’ala del partit republicà dirigida per Mitch McConnell i una part dels principals grups empresarials i multinacionals estan denunciant públicament els esforços de Trump per deslegitimar el resultat de les eleccions, fet que mostra que la burgesia en el seu conjunt vol mantenir el règim democràtic.

Per tant, el que anticipem és que aquests grups d’extrema dreta es dedicaran a curt termini a atacar als grups racialitzats, migrants, comunitat LGBTQI i a l’esquerra i no a buscar la presa del poder. I en aquest context, la nova administració demòcrata utilitzarà a aquestes milícies com excusa per augmentar la capacitat de vigilància i repressió de l’aparell de l’estat. No podem oblidar que l’auge de l’extrema dreta en el món està íntimament lligat a les crisis del sistema capitalista generades per l’establiment liberal, i les polítiques defensades per Biden i Harris.
Per tant, l’única manera de derrotar el feixisme és combatre simultàniament a aquests grups i al nou govern neoliberal a través d’accions de masses de la nostra classe als carrers i als llocs de treball.