AUTOR: TANIA
Una de les grans medalles de les quals ha presumit el govern de PSOE-UP en fer el balanç de l’any ha estat l’aprovació de la nova llei educativa LOMLOE, coneguda com a “Llei Celaá”. La Moncloa pretén vendre aquest nou decret com una gran victòria, aprofitant que la comunitat educativa porta anys reclamant la derogació de l’anterior llei aprovada pel govern de Rajoy (la famosa LOMCE o Llei Wert).
Si bé és cert que les propostes més forassenyades de la llei del PP es retiren per fi (com les famoses revàlides, el castellà com a llengua vehicular o el menyspreu cap a les assignatures “no troncals” com a art o filosofia), la LOMLOE serveix per a poc més que per a recuperar amb modificacions el text aprovat pel govern socialista l’any 2006, la LOE (Llei orgànica d’Educació). De fet, podríem dir que la major conquesta de la nova llei Celaá són les esbroncades i rebequeries sense sentit de la dreta i l’Església, perquè a part d’això, poc més hem aconseguit.

Aquesta llei deixa els punts clau del sistema educatiu tal com estaven, i no reconeix cap de les reivindicacions que el moviment estudiantil ha vingut exigint els últims anys. En les seves parts més progressives, no és més que un llistat de propostes esbossades com a possibilitats sense definició ni pressupost de cap mena. En definitiva, un text més que s’afegeix a la interminable llista de lleis educatives que s’han aprovat en els últims anys i que, com totes les anteriors, queda molt lluny de garantir una educació 100% pública i gratuïta, de qualitat i en igualtat.

En primer lloc, això d’educació 100% pública ni es contempla. L’Estat espanyol és el país amb més escoles concertades de la Unió Europea, sent el 30%, enfront de la mitjana del 14,3% de la UE. Els centres catòlics, el 60% dels concertats, reben cada any 4.866 milions d’euros. Res d’això canviarà, el drama teatral organitzat per la dreta i la concertada és pur teatre, continuarem pagant entre totes perquè uns pocs facin negoci amb l’educació robant-li recursos a la pública.

D’una banda, la llei aprovada no es proposa en cap cas reduir les ràtios, la qual cosa és una mesura imprescindible per a garantir una educació de qualitat. Continuarem sent 25 alumnes per docent a primària, 30 a secundària i 35 a Batxillerat, desoint per complet a la comunitat educativa fins i tot ara que la COVID ha fet encara més evident la barbaritat que és tenir 30 estudiants a classe. La reducció de la ràtio comporta necessàriament la contractació d’un nombre significatiu de docents, una cosa de la qual per descomptat tampoc es parla. De manera que, a la pràctica, es pretén “enriquir el currículum” sense els recursos humans i materials necessaris per a això i amb un professorat sobrecarregat.

Malgrat que la lluita per una educació en igualtat ha arrossegat a milions d’estudiants als carrers en els últims anys, tampoc s’assumeix aquesta reivindicació. En el text es repeteix la intenció de treballar des d’una “perspectiva de gènere”, però aquesta afirmació no sols no es concreta sinó que es contradiu amb altres parts del text molt més explícites. L’Església continuarà omnipresent a les aules, perquè es reconeix el dret dels pares al fet que els seus fills i filles rebin una educació en concordança amb les seves creences religioses i la segregació per sexes es podrà finançar amb diners públics. Fins i tot serà obligatori per als centres públics oferir la matèria de religió. Es tracta d’una enorme irresponsabilitat per part del govern de PSOE-UP, perquè aquestes mesures no sols podrien permetre plantejar nous “Pins parentals” sinó que continuen sense garantir una educació sexual i afectiva en igualtat i per a la diversitat. Deixant la salut i la vida de les joves i LGTB sense protecció ni acompanyament.

“Això ens passa per un govern fatxa” era una de les consignes més repetides a les mobilitzacions durant el govern de Rajoy, però ni tan sols el govern “més progressista de la història” garanteix una educació pública de qualitat si la mobilització al carrer no l’obliga. Per això, avui més que mai és necessari recuperar la força de la comunitat educativa organitzant-la!