Escrit per la LIT-CI

 

Vostè trobarà a sota la crida dels miners polonesos de la Companyia de Carbó Jastrzebie (JSW) firmat per Boguslaw Zietek del sindicat “Agost 80”. Gràcies per divulgar-lo àmpliament.

La vaga va començar el dia 28 de gener, quan el CEO de la JSW, Zagorowski Jaroslaw, va acomiadar nou sindicalistes de la mina “Budryk” per l’organització d’una vaga de solidaritat amb els miners d’una altra empresa, la KW (Kompania WĘGLOWA – Mining Company, la major empresa minera d’Europa, que volia tancar quatre mines i acomiadar miners). La vaga va triomfar amb l’ajut de tota la població: les quatre mines no es van tancar i no hi ha hagut acomiadaments segons l’acord firmat pel govern el dia 17 de gener. El govern ara està obstinat en garantir que no hi hagi repressió contra els vaguistes i els qui es van solidaritzar amb ells…

El CEO també va suspendre la convenció col·lectiva firmada fa dos anys, durant la transformació de la JSW a empresa pública. Entre els acomiadats, hi ha Krzystof Labadz, líder sindical del sindicat “Agost 80” i dirigent de la vaga de 46 dies realitzada el 2007-2008 a la mina Budryk, que va triomfar i va rebre suport de personalitats com Ken Loach.

Tots els sindicats recolzen i organitzen la vaga: “Solidarnosc”, ZZG (sector de les mines de l’OPZZ), FZZ (Fòrum dels Sindicats), WZZ “Sierpién 80” (Sindicat Lliure “Agost 80”), “Kadra” (quadres) etc. Existeix un comitè de vaga inter-sindical dels cinc principals sindicats de la regió.

Les negociacions són conduïdes per un mediador, l’ex-viceprimer ministre, però en absència del CEO i de la falta de voluntat de l’administració. Reivindicacions: a més de la cancel·lació dels acomiadaments (en principi ja aconseguit en les negociacions, però encara no firmat) i el respecte a l’acord col·lectiu (acord parcial però no firmat), acomiadament del CEO Jaroslaw Zagorowski.

La policia va disparar bales de goma ahir, amb armes de 37 mil·límetres, sobre miners que es van reunir davant de la seu de la JSW: hi va haver 20 ferits, alguns greument. Quan la policia va disparar, els miners cridaven “Policies, desitgeu repetir el desembre de 1981?” (el cop del general Jaruzelski). Un vídeo mostra que la policia va disparar sense cap raó justificada mentre els miners es reunien i cantaven.

L’enfrontament és molt greu. Les famílies dels miners que es manifestaven avui (dones i nens) diuen que, fins i tot amb la fam, ells mantindran la vaga. Hi ha 19 miners que fan vaga de fam. Segons l’empresa, existeixen més de 5.000 vaguistes; i les mines van ser tancades (molts altres miners van sortir de la mina perquè no podien aguantar 16 dies de vaga dins d’ella…).

El tribunal acaba de declarar il·legal la vaga i va amenaçar als líders (incloent-hi els 9 acomiadats) amb el pagament de les “pèrdues” de la JSW, la que afirma que és de varis

milions d’euros… Avui, Boguslaw Zietek ha dit a l’agència polonesa de notícies: “Nosaltres vivim en una terra de bandolers, lladres i màfies, que són més forts que el govern”. Això defineix el to de la situació.