Escrit per Afectados PER

 
Comunicat de la Plataforma de Afectados por el PER
Al voltant de 1700 treballadors del camp han vist com aquests dies se’ls retirava el cobrament de la prestació i els arribaven cartes per infracció que en alguns casos ascendeixen a milers d’euros.

L’argument és que l’empresa no ha cotitzat a la Seguretat Social les peonades que van fer. Empreses com AGRICOLA ESPINO S.L.U que són les beneficiàries de l’extrema necessitat que tenen els treballadors en aquests moments, incompleixen a més les seves obligacions i no paguen la quota de la Seguretat Social dels seus més de 1000 treballadors. Però mentre aquesta empresa, que segons el Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) ha estafat diners a la Seguretat Social, segueix funcionant tranquil·lament, als treballadors se’ls condemna un cop més a la misèria deixant-los sense els diners de l’atur i, a sobre, havent de pagar multes.

A la vigília de la Setmana Santa, el Ministeri d’Ocupació, la Seguretat Social i el SEPE han resolt fer de Poncio Pilatos: absolen a Barrabas i condemnen al Jesús.

CONDEMNATS SENSE DRET A DEFENSAR-SE

El SEPE (Servei Públic d’Ocupació Estatal), sense deixar ni tan sols que els treballadors afectats tinguessin dret a defensar-se, ha resolt unilateralment castigar els treballadors i alliberar l’empresa de tota responsabilitat. Es tracta d’un escàndol, que en el moment que estem vivint, les administracions en comptes de culpar l’empresa per l’incompliment de les seves obligacions de pagament a la Seguretat Social, castigui els treballadors.

Moltes famílies treballadores es veuen avui sense els diners de l’atur i havent de fer front al pagament de multes. Això és una condemna a la misèria, a l’exclusió social, però també un càstig a l’economia dels pobles (botigues, comerços, bars), ja de per sí castigada.

LA JUNTA HA DE PARAR AQUESTA INJUSTÍCIA

Les condicions de treball al camp andalús han patit un greu retrocés en aquests darrers anys, no només per l’augment de l’atur en el sector, sinó també per l’incompliment dels convenis, que condemnen els treballadors a unes jornades infernals i a uns salaris de misèria i fam.

Durant aquests anys, la reducció de la càrrega de treball al camp, no ha servit ja que el govern eliminarà el requisit de les 35 peones per cobrar el PER, només després de diversos anys de lluita s’ha aconseguit reduir-les fins a 10 peonades només per uns mesos, que segueix sent insuficient en la situació d’emergència social que ens trobem els jornalers del camp.

La Junta d’Andalusia ha de prendre posició sobre aquest nou atac als treballadors afectats, en contra de la resolució adoptada pel SEPE. Més enllà dels recursos legals que s’han posat en marxa, hem d’exigir a la Junta que assumeixi les reivindicacions de les víctimes enfront el SEPE i el Govern Central, com és la reactivació de manera immediata del PER i el subsidi a tots els treballadors que el tenen retingut, així com que retirin les multes als treballadors, i que sigui l’empresa qui les pagui per l’incompliment de les seves obligacions.

S’HA DE DEMANAR ALS ALCALDES QUE ES POSIN AL CAPDAVANT

A tots els alcaldes dels pobles afectats s’ha de demanar-los que assumeixin les reivindicacions dels treballadors contra l’empresa estafadora, que s’involucrin en la lluita contra aquest vergonyós succés, començant per exigir que reactivin l’atur, així com que retirin les sancions als treballadors, que posen en perill les famílies afectades i a l’economia del poble.

A més a més, hem de demanar als alcaldes que no deixin els treballadors abandonats i que per això s’apliqui un pla d’emergència social per als afectats, que garanteixi els subministres bàsics, com són el menjar, llum, aigua i gas.

Per això s’estan constituint comitès i assemblees d’afectats per pobles que estan treballant un pla de mobilitzacions, per la qual cosa cridem a tots els treballadors/es i veïns del poble a recolzar la lluita dels jornalers afectats per aquesta injustícia.

Per a més informació la seu del sindicat Co.bas, obre de dilluns a divendres, des de les 9:00 fins les 14:00 i de 17:00 a 21:00. Telèfon de contacte 625176412

Recolzen: Sindicat de Comissions de Base (Sevilla)

3 d’abril del 2015