Escrit el 26 de juny del 2015 per Juan ParodiLA CSI I ASTURIES EN PIE EXIGEIXEN UNA INVESTIGACIÓ DE L’ACCIDENT MINER DE ZARRÉU I L’ABSOLUCIÓ DELS 5 MINERS CONDEMNATS A PRESÓ, AMB UNA OCUPACIÓ DE LA DIRECCIÓ GENERAL DE MINES

Delegats i delegades sindicals del Corrent Sindical d’Esquerra (CSI) i militants d’aquest sindicat i d’Asturies en Pie van ocupar la Direcció General de Mines per exigir una investigació a fons de l’accident ocorregut a la Mina de Zarréu al juliol del 2012, que va desencadenar una sentència de 2 anys i mig de presó per als 5 miners de Zarréu.

Mentre s’ocupava la Direcció General de Mines, la CSI i Asturies en Pie mantenien una concentració en la qual s’informava l’opinió pública i als mitjans de comunicació, amb el següent comunicat:

El passat 12 de juliol del 2012 va tenir lloc un accident laboral a la Mina de Zarréu, amb diversos treballadors afectats.

A conseqüència d’això, cinc miners van ser condemnats a 2 anys i mig de presó per socórrer els seus companys accidentats, després que una actuació negligent i irresponsable d’un dels capatassos de l’empresa en l’origen de l’accident i la seva actuació posterior, al marge dels serveis mèdics, posés en perill la vida d’aquests treballadors.

Incomplir tota norma de prevenció i seguretat laboral, menyspreant la vida dels treballadors i treballadores, no s’aplica càstig. No obstant això, socórrer els accidentats i posar-los en mans dels serveis mèdics, es castiga amb la presó.

Actuacions irracionals com “disparar” amb goma-2 amb tres treballadors atrapats a la mina, amenaçar els treballadors accidentats amb acomiadar si denunciaven l’accident o transportar-los en un vehicle no autoritzat cap als vestidors en comptes de portar-los a un centre mèdic, no mereixen, si més no, una investigació si qui ho fa és un capatàs de l’empresa.

Però si ets un treballador i poses fi a aquesta demència, deixant a les persones accidentades en mans dels serveis mèdics, la Justícia no tindrà problemes en condemnar-te a la presó.

Volen tancar a la presó els que van socórrer als accidentats i indemnitzar als que van posar en perill la vida d’aquests treballadors. Les alternatives que ens deixen són seguir morint en el lloc treball o acabar a la presó per intentar impedir-ho.

Actualment, la sentència de 2 anys i mig de presó per als 5 miners de Zarréu, es troba recorreguda davant l’Audiència Provincial.

Però volem sortir al pas d’una confusió que sembla estar creant-se. La sentència de 2 anys i mig no es produeix per un delicte d’agressions al capatàs de l’empresa. El forcejament que va tenir lloc amb aquest capatàs només va ser definit com una falta de lesions, mereixedora de 12 dies d’arrest domiciliari, ja que, com va admetre el forense durant el judici i com en la mateixa sentència s’afirma, “no va necessitar cap tractament curatiu”.

La sentència de 2 anys i mig respon a la responsabilitat d’un delicte d’atemptat contra l’autoritat, en aquest cas, als agents de la Guàrdia Civil presents en aquell escenari.

No obstant això, tant les declaracions dels agents de la Guàrdia Civil, com la mateixa sentència, neguen que es produïssin escometiments directes, és a dir, agressions físiques als guàrdies civils, per la qual cosa l’atemptat contra l’autoritat es redueix a una actitud de simple desobediència davant les ordres d’apartar-se del vehicle en què es traslladava als accidentats.

Per tant, la condemna de 2 anys i mig de presó es deu, exclusivament, a què els 5 miners de Zarréu es van negar a allunyar-se del vehicle en què el capatàs de l’empresa pretenia portar als accidentats als vestidors i no a els serveis mèdics, com era la seva obligació.

I el que ja resulta incomprensible és que ni la Direcció Regional de Mines ni la Inspecció de Treball s’hagin dignat a iniciar cap tipus d’investigació sobre les causes de l’accident. De fet, ni tan sols ho tenen qualificat d’accident, sinó com un simple incident.

Per aquesta raó, creiem imprescindible que s’iniciï una investigació a fons sobre les causes de l’accident de la mina de Zarréu, que surti a la llum el que veritablement va passar aquell dia i es depurin les responsabilitats penals a què hi hagi lloc, tant per a l’empresa com per al mateix capatàs.