EUA | No al Veto, No al Mur. Refugi per a tothom!

Comparteix-ho

Per: Worker’s Voice (Partit simpatitzant de la LIT-QI als EUA)

El dràstic impacte del “Veto als musulmans” i la resistència popular

El dissabte 28 de gener va estar marcat per dues increïbles accions oposades: d’una banda, el govern de Trump va implementar brutalment el Decret Executiu pel qual veta l’entrada de ciutadans de 7 països musulmans (Líbia, l’Iraq, Iran, Síria, Somàlia, Sudan i Iemen) als EUA, mesura avui coneguda com el “veto als musulmans”; i, per l’altra, la tremenda mostra de resistència i solidaritat de creixents multituds multiètniques desbordant els aeroports.

El veto afecta tant als immigrants legals (amb visatsa vàlids o targetes verdes de residència), pels qui l’entrada és suspesa per 90 dies, com als refugiats, amb un veto més gran de 120 dies. El resultat és que avui desenes i desenes d’individus i famílies són detinguts als aeroports nord-americans mentre esperen la deportació.

Aquest veto tindrà gran repercussió en la vida de centenars de milers de migrants i ciutadans que vénen o intenten retornar als EUA. Els 90 dies de veto per als immigrants legals afectaran “prop de 25000 ciutadans dels set països especificats en el veto de Trump que van obtenir vises d’estudiants o d’ocupació en els passats tres anys” i a “gairebé 500000 persones dels set països que han rebut targetes verdes en la dècada passada permetent-se’ls viure i treballar als EUA de manera indefinida” (la meitat d’aquestes són iraquianes i iranianes).[1]

A més, el veto de 120 dies als refugiats causarà que “el nombre total de refugiats reubicats als EUA caurà de 110000 el 2016 a 50000 el 2017.” I la situació és pitjor pels siris, ja que “cap refugiat sirià serà admès als EUA fins que Trump mateix, a l’estil d’un rei, determini que el Programa d’Admissió de Refugiats està “alineat amb els nostres interessos nacionals’”, com informa The Guardian.[2]

Però la resposta dels treballadors nord-americans i de les comunitats a aquest nociu atac islamofòbic ha estat exemplar: quan el poble va sentir a dir que aquestes detencions s’estaven produint, milers de persones van desbordar els aeroports, els llocs més custodiats del nostre país, per protestar contra aquestes accions insultants. Va començar amb l’aeroport JFK de Nova York, a l’inici amb més de 3000 manifestants, i després es va expandir a Sant Francisco, Chicago O’Hare, Los Ángeles, Filadèlfia, Seattle, Boston, Orlando i molts altres. Les protestes van continuar el 29 fins que les autoritats van alliberar a tots els detinguts i els van permetre entrar al país. Estan programades per reiniciar-se en cas que qualsevol altre refugiat sigui novament detingut. Els manifestants cantaven: “No a l’Odi, No al Temor, Els Refugiats són Benvinguts!,” “No al Veto, No al Mur Refugi per a tothom!”

Hi ha un sector creixent de la societat nord-americana que està decidida a posicionar-se en solidaritat amb els musulmans, mexicans i totes les comunitats immigrants sota atac. Necessitem expandir això i tenir un pla per derrotar al govern.

L’exemplar vaga de l’Aliança de Taxistes de Nova York

El dissabte, a més, els 19000 treballadors del sindicat Aliança de Taxistes de Nova York (NYTWA) va publicar la següent declaració i resolució d’acció immediata: “Els nostres 19000 membres del sindicat estem fermament oposats al veto de Donald Trump als musulmans. Com una organització la base de la qual és majoritàriament musulmana i una força de treball gairebé totalment immigrant i un moviment obrer que està arrelat en la defensa dels oprimits, diem no a aquest veto inhumà i anticonstitucional. (…) Avui els conductors estan sumant-se a la protesta a l’Aeroport JFK en suport de tots aquells que estan actualment essent detinguts a l’aeroport per causa del decret anticonstitucional de Trump. Els conductors som solidaris amb els refugiats que vénen a Amèrica a la recerca de pau i seguretat i amb aquells que simplement tracten de retornar a les seves llars aquí al país després d’haver viatjat a l’exterior. Som solidaris amb tots els nostres pacífics veïns contra aquest inhumà, cruel i inconstitucional acte de pura intolerància.”[3] El sindicat va ser a la vaga i centenars de taxis es van refusar a treballar en solidaritat amb els detinguts i es van unir a l’acció dels manifestants.

L’acció sindical del NYTWA és un bell exemple de solidaritat obrera que ha de ser repetit per tot el moviment. Encara que Uber va intentar arruïnar la mesura, no va tenir èxit i ara milers d’usuaris d’Uber estan cancel·lant els seus comptes amb aquesta companyia per voler beneficiar-se de la vaga del NYTWA per guanyar més diners. Lyft, una altra companyia d’aquest tipus, per contra, va donar 1 milió de dòlars a l’organització ACLU (Unió de Llibertats Civils d’Amèrica) per temor que els seus clients deixessin els seus serveis i utilitzessin a canvi els del sector de taxistes sindicalistes. Tant Lyft com Uber han estat intentant derrotar els intents de sindicalitzar-se entre els seus treballadors i van desregularitzar els preus i les condicions de treball per al transport privat. Així, l’acció de la NYTWA va ser un perfecte exemple de com l’acció sindical podia també defensar els drets civils i al mateix temps expandir la seva base sindical fent reclams laborals concrets.

La mobilització dels advocats progressius contra el veto als musulmans

Un altre sector que va actuar de manera immediata en suport dels immigrants i refugiats que estaven sent detinguts, mostrant una solidaritat real en l’acció, va ser la comunitat d’advocats. Desenes d’ells van ser als aeroports a treballar gratis pels detinguts i a presentar comandes de Hábeas Corpus. Estaven asseguts a terra, treballant contra rellotge en els seus laptops, fins molt tard a la nit. Molts altres advocats i observadors legals es van unir als manifestants per assegurar-se que cap fos detingut il·legalment durant les manifestacions.

Això no va ser tot, totes les organitzacions de drets civils i legals estaven profundament indignades i furioses enfront del que consideraven una evident violació de la Constitució i els drets fonamentals. La ACLU va presentar el dissabte un procés contra el govern Trump sobre la base que aquest veto és inconstitucional i està fent una campanya per això.[4]

A més, en menys de 2 dies, més de 10 000 professors universitaris, científics, guanyadors de premis i altres investigadors i educadors van signar una petició pública oposant-se al Decret Executiu.

El govern gira al caos

La pressió legal exercida per la ACLU i uns altres va fer que una jutgessa federal de Nova York, Ann Donnelly, emetés una ordre per impedir les expulsions. La situació actual dins del sistema legal és de confusió i preocupació. La majoria de les autoritats legals en els aeroports no estan respectant l’ordre emesa per Donelly, la qual cosa està creant encara més animositat entre la comunitat legal i les autoritats d’aplicació de la llei als aeroports. Actualment, diferents aeroports estan aplicant diferents polítiques.

Reinhold Priebus, Cap de Gabinet de Trump, va haver de respondre a la pressió pública el dissabte i va deixar molt clar que el govern no retrocediria encara: “No hem de disculpar-nos per res!” I mentre algunes actuacions ara parlen de reduir l’extensió del veto de Trump (argumentant que els posseïdors de la targeta verda seran previnguts de tornar als Estats Units), Priebus va reforçar la directiva de donar als agents d’immigració “autoritat discrecional” en aquest tema. La situació de caos total i d’ira provocada pel decret de Trump està generant grans preocupacions a tot el món, i la crisi està lluny de tancar-se malgrat el fet que tots els detinguts van ser alliberats la nit del dissabte, després de 48 hores de constant i creixent mobilització.

Els passos següents: unim les nostres lluites contra els atacs de Trump

En aquest moment, moltes veus de funcionaris dels governs del món, i fins i tot empreses dels EUA, estan començant a criticar el veto de Trump. Aquestes crítiques públiques i la preocupació sobre les mesures islamofòbiques de Trump són el resultat directe d’una mobilització popular inesperada i sense precedents per defensar a les comunitats veritablement desemparades del nostre país. Els governs dels EUA van etiquetar, des de Bush i Obama, als nostres germans i germanes àrabs i musulmans com a potencials “terroristes”. Aquest cap de setmana molts de nosaltres rebutgem aquest entramat racista i islamofòbic. Avui, més que mai, diem: l’acció col·lectiva aconsegueix conquestes! L’acció directa de masses serveix!

Hem de construir un moviment independent: independent de les institucions de govern i també dels partits republicà i demòcrata, per lluitar junts contra tots aquests atacs: el veto als musulmans, el mur amb Mèxic i les creixents deportacions (Immigració i control de duanes – HISSI ha començat novament a terroritzar a les comunitats), els oleoductes de KXL i DAPL que violen drets indígenes i són una amenaça al medi ambient, i també les noves restriccions a l’avortament.

Sabem que vindran molts altres atacs, però necessitem estar junts per defensar-nos els uns als altres, i necessitem cridar al moviment sindical al fet que se’ns uneixi i rebutgi seguir a la direcció de l’AFL-CIO que ha triat “col·laborar” amb Trump.

No al Veto, No al Mur. Refugi per a tothom!

No a la islamofobia i el racisme!

Obrim les fronteres. Papers per tothom

#NotOurPresident! (No és el nostre president)

 

[1] https://www.propublica.org/article/trump-executive-order-could-block-legal-residents-from-returning-to-america?utm_campaign=sprout&utm_medium=social&utm_source=sprout&utm_content=1485565886

[2] https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/27/trumps-executive-order-officially-gunning-for-muslims?cmp=share_btn_tw

[3] https://www.facebook.com/nytwa/posts/1562624543751719

[4] https://www.aclu.org/news/groups-challenge-trump-immigration-ban-after-refugees-detained-airports

Publicat a Amèrica, Articles, Dones, Immigrants, LGBTI