Imperialisme | Rebutgem les agressions i provocacions imperialistes a l’Afganistan i a Corea del Nord!

Comparteix-ho

La bomba GBU-43 utilitzada pel bombardeig a l’Afganistan

Pel Secretariat Internacional de la LIT-QI

Pocs dies després del bombardeig a una base del règim sirià a Homs, Donald Trump va ordenar el llançament de la GBU-43, una bomba gegantina de 10 tones, en una zona muntanyosa a l’est de l’Afganistan, prop de la frontera amb el Pakistan. No per casualitat la GBU-43 és coneguda com «la mare de totes les bombes»: amb un cost de fabricació de 300 milions de dòlars, és la més forta de l’arsenal no nuclear nord-americà. El seu enorme poder letal es basa en la immensa pressió d’aire que allibera, podent arrasar estructures que estan a 60 metres de profunditat.

L’excusa va ser destruir túnels i altres instal·lacions de l’anomenat Estat Islàmic. Washington va dir que van matar a gairebé un centenar de milicians, sense «danys col·laterals» entre la població. Si prenem en consideració el poder destructiu de la bomba i el llarg històric de genocidis perpetrats per l’imperialisme, realment no es pot creure que no hagin mort civils. El govern afganès, que abans havia anunciat que el contingent de l’EI era de menys de 400 en no més que dues províncies, va consentir l’operatiu. L’escenari previ es va completar amb la mort, el passat 8 d’abril, d’un efectiu de les forces especials dels EUA en un enfrontament amb el grup terrorista.

Si l’EI va ser l’excusa, el motiu real és que Trump, amb una baixíssima popularitat i una agenda de mesures reaccionàries i en general rebutjades pel poble dels EUA, va veure en els operatius militars «contra el terrorisme» un camí per enfortir-se. L’atac a Síria ja havia estat «ben rebut» per republicans i demòcrates. La Casa Blanca vol llançar un «missatge» al món del seu inigualable poder militar i destructiu. Pretén recordar a tots «qui és qui mana».

Trump no va trigar a celebrar el llançament de la «mare de totes les bombes» com «un altre èxit» de l’exèrcit del seu país, del qual ha dit que està «molt, molt orgullós»: «Tenim el millor exèrcit del món i ha fet la seva feina, com sempre», va afirmar en el seu conegut to ufanós i arrogant.

Les amenaces a Corea del Nord

A més de «demostrar força» a la convulsionada regió del Pròxim Orient, Trump va utilitzar el llançament de la GBU-43 per intimidar i enfortir la seva posició en les tenses relacions que manté amb Corea del Nord, que recentment va realitzar un llançament fallit d’un míssil balístic.

Els EUA van considerar les ambicions nuclears nord-coreanes una «provocació» i immediatament van enviar una flota liderada per un portaavions a la regió. La «superbomba» a l’Afganistan també té a veure amb aquest fet.

Els EUA, com van fer amb l’Iran, exigeixen ​​que Corea del Nord desmunti el seu arsenal nuclear, titllat com a element «desestabilitzador i provocador». H.R. McMaster, assessor de Seguretat Nacional de Trump, quan va ser consultat sobre si l’opció militar estava sobre la taula, va respondre: «totes les nostres opcions estan sobre la taula, en procés de millorar-les i de desenvolupar-les més a fons», ja que «està clar que el president està determinat a no permetre aquest tipus d’amenaces als Estats Units».

Trump, que en el cas nord-coreà està aliat amb la Xina i Corea del Sud, va escriure al Twitter: «Tinc molta confiança en què la Xina aconseguirà arreglar la situació amb Corea del Nord». I va afegir: «Si no són capaços de fer-ho, els EUA, amb els seus aliats, ho farà!». El que es converteix, de passada, en un advertiment i  en una acció de pressió sobre el govern Xinès.

Estem davant de la posició més obertament agressiva i amenaçant de l’imperialisme, que en tot sentit és inacceptable i exigeix des de ja un rebuig contundent.

Així com rebutgem els bombardejos dels EUA a Síria, des de la LIT-QI ens oposem a l’agressió imperialista que va significar el llançament de la «mare de totes les bombes». També rebutgem completament les amenaces explícites de Trump a Corea del Nord. Nosaltres rebutgem i combatem l’odiós i dictatorial règim de Corea del Nord, que sense dubtes ataca al seu propi poble de totes les maneres possibles. Però, davant d’una amenaça concreta de l’imperialisme, estem al costat del país més feble i oprimit. A més, defensem sense embuts que Corea del Nord, com a país, té dret i sobirania per a desenvolupar el seu pla nuclear, terreny que l’imperialisme pretén continuar monopolitzant.

Fem una crida a la classe treballadora de tots els pobles, especialment al poble dels EUA, a mobilitzar-se en contra de les agressions i les amenaces de Trump a altres nacions. És urgent discutir i reprendre un pla d’accions i lluites antiimperialistes a tot arreu. La classe obrera i els explotats del món han de respondre a l’altura dels atacs i provocacions imperialistes.

Publicat a Articles, Àsia, Comunicats