LGBTIQ+ | Camps de concentració per al col·lectiu LGTBIQ+ a Txetxènia

Comparteix-ho

El cap de l’estat rus, Vladimir Putin i el cap del govern de Txetxènia, Kadirov

Per Víctor Ramos, de Madrid

A l’inici del passat abril, el diari rus “Novaya Gazeta” va publicar una investigació on es detallen una sèrie d’actes repressius contra la comunitat LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals, Intersexuals, Queer) perpetrats pel govern de Txetxènia, república de la Federació Russa. Txetxènia, que ha vist frustrada a base de repressió militar la seva independència de Rússia en dues ocasions durant les últimes dues dècades, compta ara amb un govern totalment submís a Putin.

Segons les declaracions revelades, el govern de Txetxènia ha estat duent a terme batudes policials per les quals s’haurien arrestat a almenys cent individus de la comunitat gai txetxena. Tanmateix, s’han descobert quatre presons secretes que es podrien definir com a camps de concentració per al col·lectiu LGTBIQ+ “on tenien detingudes les persones LGTB, on les colpejaven, les torturaven i les assassinaven”, segons Elena Milashina, periodista que va dur a terme la investigació.

Els testimonis de les víctimes ens mostren amb cruesa les condicions infrahumanes a les quals la comunitat LGTBIQ+ txetxena es troba sotmesa en aquests camps de concentració per la seva identitat sexual o de gènere: “Diferents persones entraven i prenien torns per colpejar-nos. Algunes vegades portaven a altres presos a qui deien que érem gais i els ordenaven que ens apallissessin“, exposa Adam (nom fictici d’una de les víctimes).


Les declaracions de Ramzan Kadýrov, president de la República de Txetxènia, que va negar l’existència d’aquests camps de concentració perquè a la seva nació “no existeixen persones així”, ens confirmen el caràcter totalment reaccionari d’aquest govern titella de Rússia. No podem oblidar la posició repressiva del govern de Putin vers la comunitat LGTBIQ+, que ja des del 2013 manté una llei “contra la propaganda gai” per la qual es condemna qualsevol expressió pública del col·lectiu. De la mateixa manera, vàrem assistir a principis d’aquest any a l’aprovació del govern de Putin d’un projecte de llei que despenalitza la violència masclista als nuclis familiars.

La insistència dels mitjans de comunicació nacionals en què l’homofòbia latent a Txetxènia respon al fet que és un país de majoria musulmana sembla, doncs, un argument poc o gens lògic quan del que estem parlant realment és del govern Rus, que insisteix a mantenir la vulneració dels drets humans a la seva agenda política. La instrumentalització del col·lectiu LGTBIQ+ per tal d’articular la propaganda islamòfoba és quelcom que hem de tenir molt present davant d’aquest tipus d’atacs al col·lectiu, ja que no podem oblidar que existeix també un col·lectiu LGTBIQ+ musulmà, ni la doble opressió que han d’enfrontar. El mateix govern Rus que tortura la comunitat LGTBIQ+ a Txetxènia, bombardeja la població civil siriana donant suport al dictador genocida Al-Assad.

Dins l’actual context de crisi econòmica, on la classe capitalista ha d’augmentar els patrons d’explotació, retallar en drets socials i dissoldre la lluita social per a seguir ostentant la seva supremacia, veiem com les polítiques ultra-reaccionàries tenen cada cop més espai al panorama polític internacional. Així, als grans països imperialistes, on s’està donant una polarització social creixent, ens trobem amb figures com Trump als EUA o Le Pen a França. Assistim de la mateixa manera a la intervenció imperialista d’aquests governs, que sense tenir-ne prou amb retallar drets i reprimir la població de frontera cap a endins, actuen militarment fora d’aquestes, moguts sempre per motius econòmics: tal és la intervenció militar de Putin a Síria, en suport al dictador genocida Al-Assad.

Des de Corrent Roig i la LIT-QI repudiem tota mena d’atac al col·lectiu LGTBIQ+ i tota intervenció imperialista, en conseqüència denunciem el govern de Putin pel seu caràcter nacionalista, xenòfob, autoritari i reaccionari.

Publicat a Articles, Dones, Immigrants, LGBTI, Opinió