Entrevista | Solidaritat amb la lluita de Titanlux

Comparteix-ho

Per Corrent Roig

Mentre el Govern de Rajoy s’omple la boca amb la recuperació econòmica, els treballadors/es i la joventut vivim l’altra cara de la moneda, la de les retallades, la precarització i la pèrdua de drets i condicions laborals. Paguem en les nostres vides i amb els nostres llocs de treball la recuperació dels banquers i dels grans empresaris.

Els treballadors/es d’Indústries Titan, la històrica empresa de pintures Titanlux, estan en lluita contra la política d’acomiadaments i reestructuració de la plantilla que està aplicant la direcció de l’empresa.

Entrevistem a Ricard Vega, membre del Comitè Intercentres pel sindicat Co.bas

Quin és el conflicte i com heu arribat fins a aquí?

Ja fa temps que l’empresa diu que tenim una plantilla sobredimensionada. L’antiga direcció va començar a reduir la plantilla en base a acords, jubilacions i pactes forçosos. La van aprimar molt, una plantilla d’edat molt avançada, però així i tot, no han tingut prou i la volen aprimar encara més. Ara som 363 treballadors/es i fa un any érem 460, som gairebé 100 menys. El que l’empresa vol és rebaixar un 33% la plantilla i les despeses en personal un 10%. L’empresa va acomiadar 4 treballadors, llavors vam començar a negociar per la readmissió dels companys. Enmig de les negociacions d’una setmana, tancats, parlant de tot per arribar a acords molt difícils, l’últim dia l’empresa ens diu que acomiada a 14 persones sense previ avís. A partir d’aquí va començar la nostra lluita i convoquem aturades parcials amb un seguiment del 90% en producció i un 30% en oficines.

El comitè d’empresa el formeu 17 delegats per Co.bas i 4 per UGT. Tu representes al sindicat Co.bas, com és això?

Els treballadors/es de l’àrea d’envasament i producció vam sortir en bloc de CC.OO perquè vam veure que la gestió que tenia CC.OO no ens afavoria com a treballadors i vam decidir afiliar-nos a Co.bas.

Co.bas és un sindicat minoritari, sense alliberats, on no hi ha una jerarquització completa ni amb els càrrecs, ni amb els llocs de representació; és un sindicat de base, de la classe obrera, que defensa els drets dels treballadors/es i els dóna eines per lluitar. Per a nosaltres aquest canvi de CC.OO a Co.bas va ser un canvi significatiu perquè ara tenim el suport del sindicat.

El 27 de desembre vau realitzar una assemblea en la qual vau decidir augmentar les aturades parcials, quin és la perspectiva de lluita que teniu?

Sabem que aquest és un conflicte de llarga durada i que, molt probablement, no serà suficient amb aquestes aturades. Hem pensat que el millor és allargar les aturades parcials el més possible per desgastar l’empresa i no desgastar tant els treballadors. Evidentment, si això no s’arregla la vaga indefinida està en la ment dels treballadors/es i del comitè.

La nostra lluita és per uns salaris i unes condicions dignes i som conscients que pot influir en moltes altres empreses. Aquesta lluita també és per conscienciar la classe obrera, estem en contra de qualsevol doble escala salarial dins de l’empresa, perquè això suposa una precarització de la joventut i la divisió entre els treballadors/es. O lluitem tots junts per tenir les mateixes condicions o la derrota està assegurada.

El nostre objectiu és que readmetin els companys acomiadats i mantenir les condicions laborals, perquè el que no es pot admetre és que una empresa que va obtenir beneficis l’any passat, acomiadi treballadors. Cap comitè d’empresa ho ha de permetre.

Què podem fer per ajudar a la lluita de Titanlux?

Participar en les mobilitzacions, estendre i difondre el conflicte i ajudar amb la caixa de resistència. Si podem encarar aquesta lluita és per la força i la unitat de la plantilla i gràcies al suport de col·lectius externs que ens ajuden.

Tots els moviments que tinguin conflictes i vulguin el nostre suport que comptin amb nosaltres. Si guanyem la lluita, la caixa de resistència la destinarem a altres lluites socials i obreres.

Publicat a Articles, Catalunya, Estat Espanyol