Reproduïm a continuació el comunicat de solidaritat amb el poble ucraïnès enfront de l’ofensiva russa, signat conjuntament entre el nostre partit internacional (la LIT-QI) -i les seves respectives seccions- i la UIT-QI (Unitat Internacional de Treballadors i Treballadores-Quarta Internacional):

Cridem a una gran campanya internacional de suport i solidaritat amb la resistència ucraïnesa. Per la derrota de la invasió de l’exèrcit rus! No a l’OTAN!

El govern de Vladimir Putin va desencadenar una invasió de l’exèrcit rus a Ucraïna. Amb mètodes d’extrema crueltat, ataca i destrueix ciutats, incloent-hi “blancs” com ara hospitals i maternitats, amb l’objectiu final de prendre Kíiv (la capital ucraïnesa) i dominar així el conjunt del país. Malgrat la immensa superioritat militar russa, l’invasor enfronta, per part del poble ucraïnès, una resistència major que la prevista, moltes vegades de caràcter heroic.

Més enllà de les consideracions diferents que tinguem sobre el context mundial en què es dóna aquesta guerra, les organitzacions signants coincidim plenament a definir el seu origen com l’agressió d’una nació molt més forta (Rússia, una de les principals potències militars del món) contra una altra més feble, amb la finalitat de subjugar-la. Això es dóna en un marc en què, excepte un curt període a l’inici de la Unió Soviètica (quan es va aplicar la política proposada per Lenin, ara molt criticada per Putin) tant l’estalinisme com els governs capitalistes russos sempre van considerar a Ucraïna com “el seu pati posterior”.

Per això, donem suport a la resistència dels treballadors i treballadores i el poble ucraïnès contra la invasió i estem per la derrota de les tropes russes en aquesta guerra, sense que això representi cap suport ni confiança política en el govern de Zelenski ni en la burgesia ucraïnesa que crida a resistir la invasió.

Denunciem el paper de l’OTAN com a braç militar de l’imperialisme i lluitem per la seva dissolució. Però aquesta no és una invasió militar de l’OTAN contra el territori rus, tampoc contra el poble ucraïnès. Al mateix temps, no hi ha soldats de l’OTAN combatent a les tropes russes a Ucraïna (ni que sapiguem, en cap altre costat). Qui avui agredeix a Ucraïna és l’exèrcit rus. D’altra banda, rebutgem tota ingerència imperialista a Ucraïna, sigui russa, ianqui, europea o de l’OTAN. Reclamem el desmantellament de tot armament nuclear de Rússia i l’OTAN.

Les nostres propostes

A partir d’aquestes coincidències, ens proposem desenvolupar i impulsar activitats en comú amb l’objectiu que se sintetitza en el títol d’aquesta declaració. Per descomptat, existeixen diversos nivells possibles.

En primer lloc, difondre aquesta declaració a l’avantguarda i entre els treballadors, realitzar xerrades i debats per ajudar a aclarir la confusió que existeix sobre el caràcter de la guerra.

En segon lloc, impulsar mobilitzacions per a manifestar públicament: Fora les tropes de Putin d’Ucraïna, suport a la resistència ucraïnesa i No a l’OTAN, com ve succeint a Europa i en altres parts del món. En aquest marc, és possible i necessari constituir comitès de solidaritat per a poder concretar-ho. També donem suport a les mobilitzacions contra la invasió que enfronten el govern de Putin i que aquest reprimeix amb duresa.

En tercer lloc, impulsar al costat d’organitzacions sindicals, estudiantils i populars la recol·lecció de tota mena d’ajuda al poble ucraïnès, que pugui fer-se arribar a través de combois d’ajuda obrera i popular.

Finalment, però com una de les qüestions més important, impulsem i donem suport a les accions que defineixin prendre els treballadors a través de les seves organitzacions. Per exemple, els treballadors del port de la refineria Ellesmere, a Chesire, Anglaterra, es van refusar a descarregar petroli provinent de Rússia, replicant el que havien fet els treballadors de la terminal de gas de Kent i en ports de Països Baixos. Segons la informació, “una onada de protestes d’aquest tipus s’expandeix pels ports europeus en resposta a la invasió d’Ucraïna”.

Davant de la guerra a Ucraïna i la posició comuna que hem exposat, aquestes són les tasques que proposem plantejar-li als treballadors i les masses del món.


Fora les tropes de Putin i Rússia d’Ucraïna!
Suport a la resistència popular del poble ucraïnès!
No a l’OTAN!
Per la ruptura de relacions diplomàtiques amb Rússia de tots els governs!