Evaristo Espigares, professor

Poques setmanes després de constituir–se el nou govern de CDC-ERC, ha començat a plantejar noves retallades als serveis públics, en aquest cas a l’educació, en forma de supressió de línies de P-3 (parvulari 3 anys) als Serveis Territorials del Baix Llobregat i Maresme–Vallès Oriental.

La Conselleria d’Ensenyament, encapçalada per Meritxell Ruiz (CDC), té la intenció de tancar, a dia d’avui, una dotzena de línies de P-3 al Baix Llobregat i nou més al Maresme–Vallés Oriental. Utilitzant com a excusa la baixada demogràfica, el Departament d’Ensenyament practica una privatització encoberta de l’ensenyament públic en favor de la Concertada, iniciant un perillós recorregut que podria acabar amb la desaparició d’aquests centres educatius públics.

Aquesta intenció d’Ensenyament, però, s’ha vist contestada fermament en les darreres setmanes per la comunitat educativa: les assemblees grogues en defensa de l’Ensenyament públic, les AMPAS, el professorat de les escoles i instituts públics, els sindicats de l’ensenyament… que s’han començat a mobilitzar per impedir el tancament de línies.

Tots aquests col·lectius argumenten que aquest descens demogràfic permet abaixar les ràtios (nombre d’alumnes per classe) a 20, millorant la qualitat del servei i mantenint les plantilles de professorat. Tanmateix, en comptes d’això, el govern vol tancar línies, mentre augmenta les subvencions a les escoles privades concertades (un 17,3 % d’increment en els pressupostos de 2015) i manté les partides dedicades a l’Ensenyament públic per sota de les del 2010.

Les primeres mesures contra el tancament de línies de P-3 no s’han fet esperar. El passat dijous 4 de Febrer, més de 200 persones es van concentrar davant la seu dels Serveis Territorials educatius al Baix Llobregat (Sant Feliu de Llobregat) per mostrar el seu rebuig a les mesures previstes pel govern Puigdemont. A més, s’està duent a terme una recollida de signatures que es presentaran als Serveis Territorials del Baix Llobregat la setmana del 25 de Febrer i, a més, hi ha convocada una mobilització unitària en defensa de l’Ensenyament públic per al proper diumenge 28 de Febrer a les 11:30 hores a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Aquestes mobilitzacions comencen a donar fruits, donat que de les 21 línies de P-3 que el Departament preveia suprimir al Baix Llobregat el curs vinent (2016–2017) , a dia d’avui en són 12.

Cap tancament de línies de P-3! Reducció de ràtios!

La lluita per l’ensenyament públic de qualitat continua!