Gairebé una trentena de treballadors de les drassanes d’Alexandria (Egipte) estan sent jutjats per un tribunal militar egipci acusats d’haver incitat la realització de vagues per millorar salaris i condicions de treball. Van ser detinguts després d’exigir el pagament de bons que devia l’empresa, millors condicions de salubritat i seguretat en el lloc de treball, la contractació indefinida de 36 treballadors al moment temporals, que per llei haurien de ser incorporats amb contractes fixes, i que els treballadors puguin rebre les promocions previstes per la llei. Dels 26 treballadors processats, 14 han estat sota custòdia policial des de la seva detenció al maig.

Per la Campanya de Solidaritat amb els Treballadors de les Drassanes d’Alexandria

Els treballadors i les seves famílies esperen la sessió del tribunal militar (ajornada recentment pel 18 d’octubre) que es pronunciarà sobre el cas. Entre els treballadors encausats es troba una treballadora (l’única dona), que ha sigut posada en llibertat, i 14 treballadors detinguts. Les seves famílies denuncien abusos i dures condicions carceràries, com la inaccessibilitat a medicaments i aliments.

La companyia, tancada durant tres mesos per ordre de l’administració militar, després de les fortes protestes del maig, va reprendre inesperadament l’activitat el 24 d’agost. Els treballadors només van rebre el salari base, que es destinarà íntegrament en molts casos al pagament de préstecs bancaris demanats sota pressió a causa dels salaris indignes. A la pràctica, totes les famílies es veuran privades dels sous dels últims tres mesos.

Quan l’administració va decidir reobrir la drassana, va seleccionar només a 600 treballadors, deixant a uns altres 1800 i a les seves famílies en risc vital, a part d’haver exclòs de la selecció als treballadors que havien mostrat la seva solidaritat amb els seus companys detinguts, fins i tot només per haver assistit a les sessions del judici. Què passarà amb els treballadors expulsats de la feina? Estan acomiadats? On són les compensacions i els drets assegurats per la llei laboral?

Les precàries condicions de treball no han canviat des que els treballadors va començar les protestes a mitjans de maig d’aquest any. Denunciem, a més, la mort del treballador Mohammed Abdullah, electrocutat el 26 d’agost. Els mitjans de comunicació egipcis han callat sobre aquest i altres incidents, en ometre la causa de la mort de Mohammed Abdullah, així com han ocultat també les innombrables víctimes de negligència per part de l’empresa i de l’incompliment de normes de seguretat.

Des del febrer, aquestes i altres il·legalitats s’han cobrat la vida de desenes de treballadors, segons els testimonis de Hosni Maabad i en Mohammed Hassan, dos treballadors de l’empresa. La precària situació laboral de les drassanes ha sigut la causa principal de la rebel·lió dels treballadors el maig passat.

Els signants exigim:

  • La posada en llibertat immediata dels treballadors detinguts i el retorn de tots els treballadors a les drassanes, així com l’aturada immediata de la política de punció col·lectiva practicada per l’empresa d’impedir el retorn d’una part dels treballadors i no pagar degudament els salaris i els bons.
  • Solidaritat amb els treballadors de les drassanes exposats en qualitat de civils a un tribunal militar, simplement perquè l’empresa va deixar de ser propietat de la Companyia de Transport Marítim d’Alexandria el 2007 i va passar a ser administrada pel Ministeri de Defensa i Producció Militar d’Egipte (tot i que la llei egípcia dicta que les condicions de treball no canvien en cas que l’empresa es transfereixi a un nou administrador). L’empresa compta amb uns 2500 treballadors.
  • Tota la solidaritat amb les seves demandes, legítimes, de què es pagui la participació en bons deguts per l’empresa, que es compleixin les normes de seguretat, s’atorguin les promocions corresponents i s’acabi amb la negligència que diàriament fa dels treballadors víctimes.

 No al treball forçat!No a la militarització de les relacions laborals!No als judicis militars a civils!

 

Campanya de Solidaritat amb els Treballadors de les Drassanes d’Alexandria

3 de setembre del 2016

Per afegir-se a la campanya, enviar un correu electrònic a: hodakamel1996@gmail.com