Escrit el 19 de setembre per Marxes de la Dignitat de Madrid

Les Marxes de la Dignitat de Madrid volem mostrar tot el nostre suport i solidaritat amb l’enorme lluita que les jornaleres andaluses de Baena Franco i Agrícola Espino estan duent a terme contra el que nosaltres entenem com un greu abús a les seves condicions laborals i drets més elementals.

De manera lamentable, lluny d’abordar aquest problema, els successius governs han continuat amb les seves retallades i la seva política de desmantellament del camp al dictat de la UE, deixant cada dia que passa a més jornalers en situació d’abandonament i desemparament. I mentre que això tenia lloc, els grans terratinents, sota el paraigua de les quotes i les suculentes subvencions de la UE, han continuat fent el seu gran negoci de deixar terres ermes i als jornalers sense treball.

És en aquest context, on se situa avui el conflicte de les jornaleres d’Agrícola Espino i Baena Franco, que han vist com els congelaven les prestacions primer, i ara el Govern i el Ministeri de Treball (emparant-se en l’última reforma del codi penal del ministre Gallardón) han decidit elevar el cas a la via penal obrint diligències contra prop de 2000 treballadores, sota la falsa acusació de frau a les arques públiques. Una vegada més, assistim a una decisió absolutament desproporcionada i injusta que busca arruïnar la vida de moltes famílies jornaleres i on s’equipara a les víctimes amb els botxins. Com recollia la moció, que en el seu dia es va presentar en el ple de la Diputació de Sevilla i va ser aprovada de manera unànime per tots els grups polítics, “costa de creure que en comptes de carregar contra els empresaris responsables del frau, es carregui contra les víctimes…”.

Actualment, les jornaleres afectades s’enfronten a penes d’entre 6 mesos i 3 anys de presó i, com moltes d’elles denuncien, la situació és desesperada, ja que no només les deixen sense treball, sinó que a sobre les deixen sense subsidi i amenacen d’encarcerar-les.

La Plataforma d’Afectats del PER va realitzar el diumenge 11 de setembre una marxa a peu des de San José de la Rinconada fins a Sevilla per fer arribar al Parlament d’Andalusia la moció anteriorment citada i aprovada a la Diputació de Sevilla.

Per tot això, des de les Marxes de la Dignitat de Madrid exigim al govern andalús que es pronunciï de forma immediata a favor dels treballadors afectats i posi tots els recursos al seu abast per treure’ls de l’auto per la via penal. Així mateix, demanem que s’exigeixin responsabilitats als veritables responsables d’aquesta situació que no són altres que els empresaris sense escrúpols que en el seu dia van cometre el delicte de no abonar les cotitzacions dels seus treballadors. I, per últim, que totes les prestacions que fins al moment rebien siguin restituïdes.

Retirada immediata de l’Auto pel penal a les jornaleres de Baena-Franco i Agrícola Espino!!!

Reforma Agrària ja, per posar fi a l’atur i la precarietat en el camp andalús!!!