Des de la Coordinadora Estatal pel Sistema Públic de Pensions de l’Estat Español volem expressar la nostra solidaritat amb la lluita justa dels/les pensionistes, treballadors/es, joves argentins/es contra les reformes de Macri en general i la reforma previsional en particular. Tanmateix, exigim la immediata llibertat dels i les detinguts/es.

Les reformes del Govern Macri estan dirigides contra els/les treballadors/es i els sectors més desfavorits de la població.

S’inscriuen tant a la zona, com és el cas de Brasil amb les recents reformes de les pensions i de la llei laboral, com en el cas de la UE, on la majoria dels països han aprovat les mateixes lleis que planteja el Govern Argentí: l’augment de l’edat de jubilació, la rebaixa de les pensions i subsidis, etc. Tot això al servei del pagament d’un deute il·legítim originat pels rics i governants que volen que siguem els/les treballadors/es i els/les més desfavorits qui el paguem.

A Argentina, la pobresa supera més d’un 30% de la població, on hi ha més de 7.000.000 de pensionistes i d’altres milions que reben subsidis, la reforma previsional els retalla el pressupost en 5.000 milions d’euros, la qual cosa suposa una rebaixa en les pensions i subsidis del 13%.

Pretenen augmentar l’edat de jubilació fins als 70 anys per als homes i 63 per a les dones, fins ara estaven en 65 i 60 respectivament, amb el tan conegut argument que “és l’única forma de garantir el sistema de pensions, perquè l’actual no és sostenible”, quan la realitat és que està al servei del pagament del deute i l’augment dels beneficis empresarials amb bonificacions i retallades a les cotitzacions que haurien de fer per al sistema públic.

Cal recordar que les pensions argentines ja es van veure saquejades sota el govern de Carlos Menem quan les va privatitzar en 1994 en nom de la “seguretat”. El sistema anomenat d’Administració de Fons de Jubilacions i Pensions (AFJP) va fer fallida perquè les anomenades “aportacions jubilatories” es volatiritzaren enmig dels jocs d’especuladors i banquers. Una poderosa mobilització obrera i popular va obligar l’any 2008 a la llavors Presidenta, Cristina Fernández, a estatalitzar de nou les pensions per assegurar que els jubilats/des i pensionistes poguessin cobrar-les.

Els atacs del sistema financer de connivència amb els governs són anàlegs a tots els països, a Argentina i a Espanya. Es tracta de destruir l’actual Sistema Públic de Pensions mitjançant reformes laborals i de pensions que ho facin inviable empobrint any rere any els actuals i futurs pensionistes, saquejant les reserves i guardioles acumulades pels treballadors i pagant pensions de misèria.

Mentre una minoria surt beneficiada d’aquestes reformes, augmenta la desigualtat social. Espanya és el país amb més desigualtat social d’Europa homologable segons les xifres a la Índia.

Mitjançant aquest comunicat volem fer públic i expressar el nostre suport a la lluita dels/les treballadors/es i companys/es argentins/es contra les reformes de Macri i EN DEFENSA DE LES PENSIONS DIGNES I EL SISTEMA PÚBLIC DE PENSIONS.

Tota la nostra solidaritat i suport cap a ells/es en aquests durs i combatius moments.

Tanmateix, denunciem públicament la brutal repressió per part del govern de Macri i exigim L’IMMEDIAT ALLIBERAMENT DELS DETINGUTS, alhora que denunciem la campanya orquestrada pels qui dia a dia generen la violència social de la gana, la misèria i la desocupació.