El 74% de la plantilla de San Fernando d’Henares va votar “sí” a l’aturada davant la imminent reducció de les seves condicions laborals. Les treballadores de la multinacional estatunidenca del comerç electrònic Amazon van convocar una vaga de 48 hores pels dies 21 i 22 de març al centre logístic de San Fernando d’Henares de Madrid (1). Es tracta de la primera vaga convocada a l’estat espanyol contra aquest gegant de la logística, que a l’igual que moltes multinacionals, basa l’èxit del seu negoci en una explotació brutal de les condicions laborals de la seva plantilla.

Els prop de 2.000 treballadors d’aquest centre de treball madrileny s’han vist obligats a prendre aquesta mesura, ja que la intenció de la Direcció de l’Empresa és acabar amb l’únic conveni propi que quedava a l’estat espanyol i aplicar-los a partir d’ara el Conveni Provincial de Logística, que comporta una pèrdua enorme de drets pels treballadors i una major precarització dels llocs de treball. Per exemple, es veurien perjudicades les categories mitjanes i baixes (entre 2.500 i 4.500 euros anuals amb el nou conveni), i també perdrien cobertura els qui demanessin la baixa. Actualment es paga el 100% del salari durant la primera baixa, que ara quedaria en el 75%.

A això se li sumen les jornades maratonianes i inacabables que la plantilla porta patint des de fa temps, l’absència d’una política adequada per part de l’empresa en matèria de salut laboral, fet que diàriament provoca lesions i danys als treballadors, i la precarietat en la contractació: més del 40% de la plantilla treballa a través d’ETTs amb contractes que es firmen setmanalment.

A les assemblees celebrades, la vaga va ser referendada per més del 74% de les treballadores tot i les múltiples amenaces i males arts que durant diversos dies l’empresa va utilitzar perquè no se secundés la vaga. Una pressió que de forma especial s’ha acarnissat sobre els treballadors més vulnerables amb contractes temporals, i oferint pagar el doble del que es sol pagar a antics treballadors per fer tasques d’esquirolatge els dies de vaga.

I encara que aquestes vergonyoses pràctiques no ens han de sorprendre, no per això hem de deixar de denunciar-les. Sobretot, quan els grans mitjans de comunicació han sortit de manera immediata en defensa dels interessos dels propietaris d’aquesta multinacional. Uns mitjans que han tractat de “vendre” les bondats del president d’Amazon, Jeff Bezos, un dels homes més rics del món, en relació a la seva “vena filantròpica” i “caritativa”, i que no fa molt s’atrevia a preguntar per Twitter “quina era la millor manera d’utilitzar la seva riquesa per ajudar a altres”. Malgrat això, el que oculten tots aquests articles de premsa publicats és que la multinacional del senyor Bezos té una dilatada experiència en explotar als treballadors, com els del magatzem de Tilbury, a Anglaterra, on pateixen jornades laborals infernals i és habitual veure ambulàncies endur-se els treballadors del magatzem.

La solidaritat i simpatia que ha despertat la lluita de les treballadores d’Amazon ha transcendit més enllà del que ells haguessin imaginat. A la solidaritat que els ha arribat aquests dies des de diverses organitzacions sindicals i polítiques, així com moviments socials de l’estat espanyol, s’hi sumen els comunicats de solidaritat des de Polònia i del sindicat Ver.di alemany (Sindicat Unit de Serveis), majoritari als centres d’Amazon alemanys. El magatzem FRA3 de Bad Hersfeld, és un dels més grans i també va convocar una aturada els dies 21 i 22 de març en solidaritat amb els vaguistes de Madrid. Una situació que a Europa mai ha viscut aquesta multinacional.

Des de Corrent Roig, a tot l’estat espanyol, sumem també el nostre suport i solidaritat amb les treballadores d’Amazon de San Fernando d’Henares (Madrid) i donem suport de manera incondicional a les seves justes reivindicacions i mobilitzacions. Així mateix, els desitgem el més gran dels èxits en una lluita que és de tots i totes.

VISCA LA LLUITA DE LA CLASSE OBRERA!!!

LA LLUITA ÉS L’ÚNIC CAMÍ!!!

 

(1) Al tancament d’aquest article, el seguiment de les aturades durant la primera jornada van ser del 98% tant en el torn de nit com el de matí. Només 20 treballadors d’uns 600 van acudir al seu lloc de treball durant el matí mentre que durant la nit anterior només ho van fer 38 d’uns 400. En la seva majoria, eren treballadors d’ETT. A San Fernando, la primera instal·lació d’Amazon a Espanya, hi treballen avui prop de 2.000 treballadors, 1.100 d’ells fixes.