Per Roberto Laxe

A Andalusia hi ha, segons l’Agència Tributària (que és més “marxista” que molts que es diuen marxistes, i neguen l’existència de la classe obrera) 3.269.700 persones, en el 2016, que perceben rendes del treball. És a dir, són classe assalariada.

A ells cal sumar-los 800 mil aturats i aturades, que no estant treballant, formen part de l’anomenat “exèrcit industrial de reserva”, i per tant, de la classe obrera / assalariada. En total, aproximadament, a Andalusia hi ha 4 milions de treballadors i treballadores que viuen de la venda de la seva força de treball per un salari, és a dir, CLASSE OBRERA.

Vox va treure 395.978 vots. Admetent que tots els seus vots vinguessin de la classe obrera, seria el 10% de la classe la que els hauria votat. Però bé, sumem els vots de Cs., per veure el vot de l’extrema dreta que diuen que ve de la classe obrera (el PP no el fiquem, perquè mai va tenir vots obrers a Andalusia), 689 mil vots, total poc més d’un milió de persones.

Admetent que ABSOLUTAMENT TOTS ELS VOTS DE VOX I Cs. VINGUESSIN DE LA CLASSE OBRERA, que és molt admetre, tindrien el 25% de la classe.

Com la realitat és que els vots a Vox i Cs. no van ser majoritàriament de la classe obrera, és obvi preguntar-se que el vot obrer a l’extrema dreta, en el pitjor dels casos no arribaria ni al 20% -en números, 600 000-. És a dir, una minoria.

On estan els 3 400 000 restants?; no serà cert que molts sí que es van anar a l’abstenció (2 600 000 en nombres rodons).

Així que menys insultar a la classe obrera andalusa; que va fer el que qualsevol classe obrera davant la inexistència d’una alternativa que representi els seus interessos, abstenir-se. Per a què votar a qui elaborarà uns pressupostos anuals contra els meus interessos com a classe? Per a què votar, si total les decisions es prenen en els despatxos de l’Ibex 35?.

La tasca no és intentar justificar-se insultant a la població treballadora, sinó esforçar-se per entendre que l’extrema dreta creix perquè la classe obrera no té un referent polític propi, i aplicar-se a construir-lo.

I la resta, excuses de mal pagador.