Aquest 15 de gener es van complir cent anys de l’assassinat de Rosa Luxemburg, la més destacada marxista revolucionària del segle XX.

Rosa va néixer a Polònia el 5 març 1871, en la família d’un comerciant jueu de fustes. Una malaltia mal curada la deixaria per a tota la vida amb una cama més curta. Això no canviaria el seu caràcter rebel: comença a lluitar i militar a l’escola secundària, i el 1887 s’integra al Partit del Proletariat, una de les primeres organitzacions marxistes de l’Est d’Europa.

Es veu obligada a fugir a Suïssa. Allí coneix al lituà Leo Jogiches i inicia amb ell una llarga i tempestuosa relació afectiva [1], paral·lela a la profunda col·laboració política. Aconsegueix entrar a la universitat, i el 1898 es doctora en Economia Política i Dret.

En aquests anys va ingressar juntament amb Leo al PSDRPL (Partit Socialdemòcrata del Regne de Polònia i Lituània), separat del PSP (Partit Socialista Polonès) per les seves diferències sobre l’autodeterminació de Polònia amb l’Imperi Rus (Rosa s’oposava a aquesta consigna).

El 1897 havia aconseguit ja la nacionalitat alemanya i comença a militar en el PSDA (Partit Socialdemòcrata Alemany). Ràpidament es va destacar com una figura de la seva ala esquerra en enfrontar el revisionisme de dreta d’Edward Bernstein i combatre la seva visió reformista: el 1900 escriu un dels seus treballs més coneguts (Reforma i Revolució).

El 1905, sota l’impacte de la primera revolució russa, defensa la posició revolucionària dels bolxevics, en oposició a la dels menxevics i eseristes russos [2]. Les conclusions que va treure d’aquest procés van ser claus per a la seva visió del desenvolupament de la mobilització revolucionària de masses i la seva relació amb l’organització partidària, reflectida en el seu llibre Vaga de masses, partit i sindicats (1906). En aquest, expressa una concepció diferent i enfrontada amb la de Lenin (en el marc que tots dos pertanyien a l’ala revolucionària de la Segona Internacional).

El 1907 se suma com a professora d’Economia Política i Història Econòmica a l’escola del PSDA. El 1913 es publica la seva obra Acumulació del Capital amb la que intervé en el ric debat que es donava entre els marxistes sobre l’origen i la caracterització de la fase capitalista-imperialista [3].

S’oposa a la Primera Guerra Mundial com a part de la posició de l’ala revolucionària de la Segona (“transformar la guerra interimperialista en una guerra revolucionària de classe”) juntament amb Lenin i Trotsky [4]. Amb ells, combat la traïció de la majoria de la direcció de la Segona i del PSDA, i també s’enfronta amb Karl Kautsky [5] (amb qui havia col·laborat en el debat contra Bernstein).

A partir de 1914, per la seva posició i les seves accions contra la guerra, va ser detinguda i alliberada diverses vegades. El 1915 és la principal redactora del Fullet Junius que origina l’escissió de la Lliga Espartaquista del PSDA. El 1917, estant a la presó, va donar suport a la Revolució Russa dirigida pels bolxevics, però es va oposar i va criticar la repressió i la dissolució de l’Assemblea Constituent realitzada pel govern soviètic.

Quan és alliberada, modifica la seva visió equivocada i expressa: “No és qüestió de tal o tal altra qüestió tàctica secundària, sinó de la capacitat d’acció del proletariat, de la seva fortalesa per a actuar, la voluntat de poder dels socialistes. En això, Lenin i Trotsky i els seus amics van ser els primers, aquells que van ser avanci com un exemple per al proletariat del món; ells són encara els únics fins ara que poden cridar…: ‘M’he atrevit!’”.
La primera revolució alemanya
La direcció del PSDA va expulsar a la Lliga Espartaquista (LI) i a altres opositors (com Kautsky): junts formen el PSDI (Partit Socialdemòcrata Independent). La LI roman com a fracció del PSDI.

Al novembre de 1918, el procés es va accelerar: l’Imperi Alemany havia estat derrotat en la Primera Guerra Mundial i el seu exèrcit es va esfondrar. Una poderosa mobilització de masses derroca el règim monàrquic del Kàiser i instal·la una república democràtic-burgesa parlamentària. Havia començat la primera revolució alemanya.

El 8 de novembre, Rosa és alliberada i juntament amb Karl Liebknecht [6] assumeix la direcció de la LI. Després de la caiguda del Kàiser es va formar un govern burgès encapçalat pel socialdemòcrata Friedrich Ebert i format per diversos partits burgesos [7]. La majoria del *PSDI (encapçalat per Kautsky) es va integrar al nou govern. La LI trenca amb aquest partit i, juntament amb altres sectors dissidents, al desembre funden el KPD (Partit Comunista Alemany).

Al gener de 1919, els espartaquistes (com encara eren coneguts) impulsen una insurrecció que, en perspectiva històrica, apareix com a prematura: un sector important de la classe obrera no havia esgotat l’experiència amb el nou govern i la insurrecció és derrotada [8] pel govern de Ebert.

L’aliança socialdemòcrata burgesa s’assegui enfortida i decideix treure’s de damunt als principals referents revolucionaris. El 15 de gener, un grup de ex oficials militars de dreta (els Freikorps) segresta i assassina a Rosa i a Karl Liebknecht, amb la clara complicitat del govern del govern Ebert. El partit que havia traït a la seva classe durant la guerra completava ara la seva tasca al servei de la burgesia imperialista alemanya.
El principal error de Rosa
Rosa Luxemburg va ser, sense dubtes, una de les grans figures de l’ala revolucionària dels marxistes de finals del segle XIX i inicis del segle XX. Unia la seva profunda intel·ligència a la seva capacitat d’impulsar l’acció de masses. En aquest marc, com tots els revolucionaris, va cometre errors teòrics i polítics.

Hi ha un que resultaria clau pel seu cost i la seva incidència negativa sobre el procés revolucionari alemany que es va iniciar al novembre de 1918 (al punt de costar la seva pròpia vida i la de Karl Liebknecht): la seva visió espontaneista i movimientista de la relació entre la mobilització de masses i la construcció del partit revolucionari. Lenin va enfrontar aquesta visió, dient que Rosa tenia una errada concepció de l’organització com a procés.

A Rosa Luxemburg i a Karl Libeknecht no els faltava convicció revolucionària ni determinació estratègica. Però en comptes d’haver construït al llarg d’anys un sòlid nucli d’alguns milers de quadres i militants amb el qual disputar la direcció del procés revolucionari contra els aparells traïdors, el van enfrontar amb un corrent lax i poc disciplinada. La seva correcta crítica a l’aparell burocràtic de la socialdemocràcia alemanya va portar a Rosa a una conclusió equivocada: no calia construir una organització partidària sòlida, centralitzada i disciplinada amb objectius revolucionaris perquè la pròpia mobilització de masses resoldria aquest problema.

L’absència d’aquesta organització va privar als espartaquistes d’un “mesurador militant” de l’estat d’ànim de les masses i es va expressar en l’error en la percepció del moment en què van llançar la insurrecció de gener de 1919. Una profunda diferència amb Lenin, el partit bolxevic de la qual va ser capaç de frenar el procés insurreccional de juliol de 1917 a Petrograd, perquè era prematur, per a després llançar la victoriosa insurrecció d’octubre (quan les condicions objectives ja havien madurat i els bolxevics dirigien a la majoria de la classe obrera russa). És una experiència i un balanç històrics que hem de rescatar en moments en què el debat sobre la relació entre mobilització de masses i organització partidària està a l’ordre del dia.

Res d’això opaca la brutal trajectòria de Rosa com a revolucionària. Li retem homenatge amb les paraules amb les quals la va acomiadar Lenin en assabentar-se de la seva mort:

“Les àguiles poden a vegades volar més baix que les gallines. Però les gallines mai poden elevar-se a l’altura de les àguiles. Rosa Luxemburg va estar equivocada sobre la qüestió de la independència de Polònia; va estar equivocada el 1903 en la seva aproximació amb el menxevisme i sobre la teoria de l’acumulació del capital; va estar equivocada al juliol de 1914 quan, juntament amb Plekhanov, Vandervelde,Kautsky i uns altres, va defensar la unitat entre bolxevics i menxevics; va estar equivocada en el que va escriure a la presó en 1918 [NdE sobre la dissolució de l’Assemblea Constituent a Rússia] (va corregir el seu error al final d’aquest any i inicis del següent després de ser alliberada). Però, malgrat els seus errors, ella va ser (i ho continuarà sent per a nosaltres) una àguila. I els comunistes de tot el món no només valorem la seva memòria sinó que la seva biografia i les seves obres completes (…) serviran com un útil manual d’entrenament de moltes generacions de comunistes de tot el món.”

Rosa Luxemburg serà sempre “l’àguila de la revolució”.

Notes:

[1] Les cartes de Rosa a Leo estan reunides en el llibre Camarada i Amant.

[2] Menxevics: fracció de dreta de la socialdemocràcia russa; eseristes: denominació dels membres de l’organització populista Partit Socialista Revolucionari amb pes en la pagesia i en la intel·lectualitat urbana.

[3] Altres obres destacades en aquest debat són Capitalisme Financer i Crisisde Karl Kautsky (1911), L’imperialisme i l’acumulació del capital de Nikolai Bukharin i el famós llibre de V.I. Lenin, L’imperialisme fase superior del capitalisme (1916).

[4] Sobre aquest tema veure: https://litci.org/es/menu/teoria/historia/centenario-del-fin-la-primera-guerra-mundial/

[5] Karl Kautsky (1854-1938) era considerat el principal teòric de la Segona Internacional. Va combatre juntament amb Rosa Luxemburg el revisionisme de Bernstein. A partir de 1914, comença a girar a la dreta. Escindit del PSDA en 1918, el seu partit, el PSDI, va integrar el govern de Ebert. En 1922 va tornar al PSDA. Es va oposar a la Revolució Russa. Lenin, que ho havia considerat un dels seus mestres, ho combat en un duríssim llibre: El renegat Kautsky (1918).

[6] Karl Liebknecht (1871-1919), dirigent d’ala esquerra del PSDA, va ser l’únic diputat socialdemòcrata que es va oposar al suport del partit a la guerra impulsada pel govern imperial. Va ser expulsat del PSDA en 1916. Després de ser reclutat, és detingut, i finalment alliberat en 1918.

[7] Mesos després, aquest procés es consolidaria en el règim polític conegut com a República de Weimar.

[8] Alguns historiadors sostenen que va ser Liebknecht el principal impulsor de l’acció i que Rosa no estava d’acord amb que ja era el moment per a fer-la. Una vegada llançada la insurrecció, va tancar files i públicament la va impulsar juntament amb ell.