La presó tardana dels acusats per l’execució de Marielle i Anderson no soluciona el crim.

La Policia Civil de Rio de Janeiro va arrestar al matí del passat dimarts 12 de març a dos acusats per la brutal execució de la regidora del PSOL-RJ, Marielle Franco, i del conductor del seu vehicle, Anderson Gomes.

Els acusats pel crim van formar part de la Policia Militar: Élcio Vieira de Queiroz va ser expulsat de la corporació, mentre que Ronnie Lessa és un PM retirat. Lessa inclòs va ser arrestat en una mansió, el valor de la qual pot arribar a R$ 4 milions, ubicada al mateix edifici de luxe on resideixen el president Jair Bolsonaro i el seu fill, Carlos Bolsonaro, a Rio de Janeiro.

El delegat responsable de les investigacions va afirmar que una filla de Ronnie Lessa havia sigut parella d’un dels fills de Jair Bolsonaro. Un altre ex PM pres, Élcio Vieira, té una foto en què surt abraçat amb Bolsonaro en una xarxa social, publicada l’agost de l’any passat.

Investigació i càstig dels mandants

Les presons ocorren a dos dies de complir-se un any de les execucions, i encara no se sap qui són els instigadors reals i els motius del crim. Tot i les successives declaracions de les autoritats, és inadmissible que s’hagi trigat tant per a arrestar els executors, i que els mandants encara no hagin sigut revelats.

Tanta tardança només confirma allò declarat pel propi ministre de Justícia en l’època dels assassinats, Raul Jugmann, que “polítics poderosos” estarien darrere del crim. El ministre de Justícia, Sérgio Moro, va afirmar que posarà la Policia Federal per tal d’impedir qualsevol “obstrucció” de les investigacions. No obstant això, és difícil creure en la paraula de l’ex-jutge considerat paladí de la Justícia, però que va acceptar integrar un govern replet de corruptes i defensors històrics de milicians [1]

El mateix es pot dir de l’actual governador de Rio, Wilson Witzel (PSC) que, en plena campanya electoral, va participar a l’acte en què diputats electes pel PSL (el partit de Bolsonaro) van trencar la placa amb el nom de Marielle. És necessari exigir la investigació i la detenció dels mandants d’aquesta execució. Només es va arribar aquí, tot i el retràs, degut a la mobilització i la pressió realitzades pels treballadors i moviments socials. En les nostres lluites i mobilitzacions, així com en la lluita contra la reforma de les Pensions, exigirem la resposta a la pregunta que no pot ser evadida: Qui va manar matar Marielle?