El passat diumenge 5 de juliol l’Associació de l’Àfrica Negra de Sabadell i Catalunya ens va convidar a la seva assemblea general, a la qual hi vam participar. Reproduïm, a continuació, reproduïm la nostra intervenció:
“En primer lloc, ens agradaria agrair la invitació a l’Assamblea General de la Federació de las Asociaciones de África Negra de Sabadell y Catalunya.

En relació al tema a discutir avui, Corrent Roig coincidim totalment amb la necessitat d’organitzar la lluita per aconseguir una xarxa de pisos buits per a col·lectius més vulnerables com ara és el cas de refugiats i gent sense llar. Pensem que en aquest moment de crisi la lluita per l’habitatge i contra el racisme és més urgent donat que s’ha agreujat la situació d’aquests sectors de la societat. L’atur, el sensellarisme i la incapacitat del sistema per la total regularització de refugiats i persones migrants son increïbles factors de risc especialment en mig d’una pandèmia. Per les persones migrants, que amb molta més freqüència es troben en situació d’atur sense cobrar prestació o de treball precari que els porta a viure en albergs, infravivendes o fins i tot sensesostre, cada vegada és més real que la lluita és una qüestió de vida o mort.

És per això que la lluita per l’habitatge és inseparable de la lluita per unes condicions de treball dignes. Això passa per una regularització massiva i urgent i la derogació immediata de la Llei d’Estrangeria i la Llei Mordassa. La crisi del Covid-19 ha vingut acompanyada d’una profunda crisi econòmica que afecta en major mesura als sectors més pobres i oprimits, aquells que suporten pitjors condicions laborals i d’habitatge i salut. Aquells qui no s’han pogut confinar perquè han hagut de treballar o perquè, simplement, no comptaven amb un sostre. És clar que el coronavirus no ha creat les desigualtats socials; no és el virus el que ha causat la crisi de la vivenda, ni és el virus el que crea el racisme. Es tracta de conflictes propis del sistema capitalista que només han fet que fer-se més evidents amb la pandèmia. Aquest sistema és incapaç de garantir la funció social de l’habitatge i la converteix en una mercaderia més de la que només uns pocs, se’n poden enriquir. Contra l’especulació, els desnonaments i la infravivenda, des de CR defensem l’habitatge com a un dret inherent en les persones.

Per garantir el dret a un sostre digne, cal exigir al govern un pla integral d’habitatge social que presti especial atenció a col·lectius racialitzats, que implanti el control de la renta i prohibeixi tots els desnonaments. Tot i així, no podem restar esperant l’acció d’un govern que davant la crisi sanitària i econòmica ha deixat a l’estacada a la classe treballadora i que ha demostrat, que més enllà del postureig, ha estat incapaç d’implantar un pla d’emergència que no deixés a ningú enrere. Davant la inacció del govern, és imprescindible llavors organitzar l’ocupació generalitzada d’habitatges buits. Són els col·lectius racialitzats, migrants, amb condicions laborals precàries, els joves que patim la temporalitat…; en definitiva, som els sectors obrers i populars els que hem d’organitzar-nos per donar solució al problema.

Aquí a Sabadell tenim l’exemple a seguir de la PAHC; de la mateixa manera que es va ocupar la maternitat d’Elna per donar resposta a dones que no teníem altra alternativa, hem de ser capaços de donar solució a refugiats, migrants o treballadors/es racialitzats sense una opció de vivenda. És per això que Corrent Roig tenim molt clar que:
Si el govern no prohibeix els desnonaments, nosaltres els aturarem. Si el govern és incapaç de garantir el dret a l’habitatge, nosaltres ocuparem. Però per aconseguir-ho és imperatiu que siguem capaços d’organitzar col·lectivament la lluita. Creiem que aquesta assemblea pot ser un pas endavant en la unificació de la lluita per l’habitatge com a dret i nosaltres estem disposades a construir juntes la màxima unitat per lluitar. Especialment tenint en compte que ha Sabadell s’està creant la Plataforma Ningú Sense Llar. Per això pensem que la primera tasca ha de ser posar tots els nostres esforços en crear una xarxa que ens permeti acumular totes les forces en un mateix bloc. Corrent Roig ens posem a disposició d’aquest repte.”