Escrit pel Corresponsal el 2 de Juliol

La direcció de Podem ha presentat un sistema de primàries “planxa”, amb llista única estatal. Amb això, tracta de tancar el pas als corrents crítics amb pes en diferents territoris. El mètode presentat de primàries ha causat gran enrenou. Com a mostra, reproduïm el comunicat del Consell Ciutadà de Toledo:

“Davant la consolidació de les llistes com a mètode d’elecció dels òrgans interns i de les candidatures electorals en Podem, trencant així amb una de les senyes d’identitat que diferenciaven a la nostra organització dels vells partits i la vella política, i que es va utilitzar per primera i una única vegada amb èxit de participació i democràcia interna en les Eleccions Europees, venim a proposar per al seu debat i, si escau, consulta a totes les persones inscrites, aquesta proposta de primàries obertes i sense llistes, i que en els processos electorals la circumscripció s’adaptin en cada cas a la territorialitat de les mateixes.

I ho fem des del convenciment que és la millor manera de fomentar la participació i la democràcia interna, obrint el partit a l’efectiva igualtat d’oportunitats i a la pluralitat d’opinions, el que sens dubte ens farà més forts i ens allunyarà del clientelisme polític i de les cúpules organitzatives que han dirigit els partits i sindicats tradicionals amb mà de ferro. Com ha quedat demostrat en l’elecció dels òrgans autonòmics i les candidatures electorals autonòmiques, l’existència de llistes avalades pels òrgans estatals ha fet molt de mal al partit i ens ha dividit, repercutint negativament en les expectatives electorals.

En Podem tenim confiança en la gent, veritable motor del canvi social.

Moltes persones que es van inscriure en Podem per poder participar en una nova i atractiva forma de fer política, horitzontal, de baix a dalt i, posteriorment, van passar a formar part de l’actual Assemblea Ciutadana, s’han vist defraudades per la pèrdua d’alguns dels principis que van inspirar aquest moviment i que pretén aglutinar una majoria social que transformi el nostre caduc sistema polític, que ha permès la instauració endèmica de la corrupció.

A més, aquesta fórmula de primàries obertes facilitarà la cohesió dels moviments ciutadans en què Podem sigui una eina al servei del canvi social, fent de la confluència el motor que aglutini les majories socials que transformin el sistema polític i social.

Per tot l’anterior exposat, el Consell Ciutadà de Toledo considera:

1- Que Podem ha de ser una eina d’apoderament ciutadà que permeti a totes i a tots presentar-se a les eleccions en absoluta igualtat d’oportunitats. Aquest mecanisme de llistes ens allunya d’això.

2- Que el mecanisme emprat en les primàries per a la confecció de la llista electoral al Parlament Europeu va resultar un èxit, va demostrar que l’horitzontalitat i l’eficàcia poden ser compatibles i va atreure la nostra organització a milers d’inscrits i simpatitzants. No hi ha cap raó per canviar-lo per un altre de menys horitzontal i molt menys, de manera unilateral sense consultar als inscrits.

3- Que ens trobem davant d’una decisió d’especial rellevància, ja que suposa aplicar un canvi substancial respecte al procés de primàries en les Eleccions Europees, que va ser recolzat per tota

l’organització i va resultar un èxit, sense que s’hagi consultat prèviament a l’Assemblea Ciutadana, màxim òrgan de decisió de Podem.

4- Per tal de fer real la igualtat d’oportunitats en totes les primàries que desenvolupi l’organització, considerem que l’ordre de les persones que participin ha de ser aleatori i, ja que ho permet l’eina de votació Agora Voting, canviar cada vegada que s’introdueixi un vot nou.

5- Així mateix, creiem que per norma no ha d’haver-hi circumscripció única en les primàries que se celebrin en Podem per triar les candidatures electorals, sinó que en cada cas hauran d’ajustar a l’àmbit geogràfic corresponent, sigui local, provincial, autonòmic o estatal.

I per tant, el Consell Ciutadà de Toledo demana que s’obri un debat en l’organització i posteriorment es posi en marxa una consulta ciutadana sobre la conveniència de les primàries obertes, sense llistes, amb una configuració aleatòria de les persones participants per garantir la igualtat d’oportunitats i que s’ajustin a l’àmbit geogràfic de les candidatures electorals de què es tracti en cada cas.”