Escrit per Alejandro Iturbe el 31 de maig del 2016Avigdor Lieberman acaba de ser nomenat ministre del govern israelià de Benjamín Netanyahu, conformant el que la premsa internacional descriu com “el govern situat més a la dreta de la història del país”, mentre alerta sobre la possibilitat “d’un gir extremista” al país.

Presentem el personatge: Avigdor Lieberman va néixer a l’ex-URSS el 1958 i va emigrar amb la seva família a Israel el 1978. A partir de la restauració del capitalisme a la URSS, centenars de milers de jueus russos van seguir aquest mateix camí, fugint de les conseqüències econòmiques i socials de la restauració, esperonats per la política israeliana d’enfortir el “caràcter jueu” de la població del país.

Una gran part d’aquests van ser instal·lats a les colònies construïdes a les zones arrabassades als palestins de Jerusalem Oriental i Cisjordània. Viuen còmodament gràcies als subsidis de l’Estat sionista i a l’explotació com a mà d’obra semi esclava dels palestins incloent-hi nombrosos nens.

      Bombardeig sobre Gaza

No és casual llavors que s’hagin transformat en els més fervorosos defensors de l’Estat sionista i en suport de les polítiques més agressives contra els palestins. Són una espècie de “primera línia de xoc” i realitzen agressions permanents contra el poble que oprimeixen.

Sobre aquesta base social i electoral, Lieberman va fundar l’ultradretà Partit Yisrael Beytenu que, a totes les eleccions, obté diputats a la Knesset (parlament israelià). D’aquesta manera, s’ha transformat en un aliat imprescindible de Netanyahu (conjuntament amb els partits ultra religiosos) perquè aquest pugui formar i sostenir els seus governs. No és el primer cop que Lieberman ocupa ministeris però ara passa a ocupar una cartera considerada central als governs israelians.

La solució dels “dos Estats”?

La majoria de l’esquerra mundial dóna suport a la lluita dels palestins i denuncia els crims i les agressions israelianes contra ells. Tot i així existeix un profund debat sobre quina és la solució a aquest conflicte, ja que gran part d’aquesta esquerra dóna suport a l’anomenada proposta dels “dos Estats” (un israelià i un altre palestí) que haurien de conviure junts i en pau. Per a això, seria necessari que el curs polític d’Israel girés cap a posicions més tolerants i obertes.

Creiem que aquesta proposta és utòpica i, a la vegada, reaccionària per l’essència de l’Estat d’Israel. Aquest Estat va néixer el 1948 avalat per una resolució de l’ONU impulsada per l’imperialisme nordamericà i amb el suport de la burocràcia estalinista que llavors governava l’URSS. Es dividia així el territori colonial del fins llavors Mandat Britànic a Palestina i s’atorgava al nou Estat d’Israel una majoria del territori, tot i que la població era clarament minoritària al territori comparat amb l’àmplíssima majoria d’habitants palestins que hi vivien històricament.

  Repressió israeliana a Cisjordània

Un cop creat Israel, les organitzacions armades del sionisme van expulsar la majoria de la població palestina amb mètodes extremadament violents (incloent-hi massacres i assassinats de dones, persones grans i nens) i van ampliar el territori sota el seu domini: és el que els palestins i àrabs recorden com la Nakba (catàstrofe). Des de llavors, el poble palestí ha quedat dividit en tres parts: els que viuen oprimits dins l’Estat d’Israel, els que habiten als anomenats “territoris palestins” (avui dia sota l’administració colonial de l’ANP sotmesa a Israel) i els que viuen a l’exili. Des de llavors, el poble palestí lluita per recuperar tot el territori que li hi va ser usurpat i per poder així construir el seu propi estat.

Afirmem que Israel va néixer i existeix com un enclavament militar imperialista construït sobre territoris usurpats, amb una població artificialment creada, el sentit de la qual és ser una espècie “d’avançada armada” de l’imperialisme per controlar i agredir els pobles àrabs, especialment als palestins, i defensar els seus interessos a la regió. Tota la història d’Israel (plena de guerres i invasions contra els seus veïns àrabs i amb atacs permanents i crims contra els palestins) ho demostren. Com diu el vell refrany: “està en la seva naturalesa”.

Hem dit que la política dels dos Estats és al mateix temps utòpica i reaccionària. És reaccionària perquè legalitza novament la usurpació de 1948 i condemna els milions d’exiliats palestins a no poder tornar mai a les terres que els hi van ser robades.

És utòpica perquè espera que Israel (un Estat agressor per la seva essència) “es porti bé” gràcies a un futur “gir a l’esquerra” de la seva vida política. Però això és impossible: la gran majoria de la població d’Israel és conscient que la seva situació i els seus privilegis depenen de la naturalesa de l’Estat d’Israel i del seu caràcter agressiu. Per això han girat cada cop més cap a la dreta, despullant-se del caràcter “progressista” i fins i tot “socialista” amb el qual es van voler vestir inicialment i, per tant, avui dominen l’escena política Netanyahu i el seu aliat Lieberman. No hi ha “gir extremista” sinó la confirmació d’una dinàmica política inevitable.

Per això, creiem que l’única solució real és la destrucció de l’Estat d’Israel i la construcció d’una Palestina Unida Democràtica i no Racista en tot el seu territori històric a la que puguin tornar els palestins exiliats i puguin romandre aquells jueus disposats a conviure en pau.

Hem dit que la majoria de l’esquerra internacional dóna suport a la lluita palestina i condemna a Israel. Però hi ha excepcions de gent que s’anomena “d’esquerres” i dóna suport a Israel. Una d’aquestes persones és el polític demòcrata nordamericà Bernie Sanders que va viatjar diverses vegades a Israel a la seva joventut per a treballar als kibutz (explotacions agràries) i, com a legislador al seu país, va votar totes les lleis a favor de l’Estat d’Israel i contra els palestins. Un altre d’ells és el brasiler Jean Willys, diputat nacional pel PSOL, que recentment va viatjar a Israel i va donar suport a aquest país dient que era “democràtic” enmig “d’una regió on no hi havia molta democràcia”. Fins ara, el PSOL com a partit no l’ha criticat mai per aquestes declaracions.