Escrit el 12 d’octubre per Co.Bas Rivas VaciamadridEl passat 7 d’octubre, la sala d’actes de la “Casa de las Asociaciones de Rivas Vaciamadrid” va acollir l’acte, organitzat pel sindicat Comissions de Base (Co.bas), en solidaritat amb les jornaleres andaluses afectades per la trama empresarial d’Agrícola Espino i Baena Franco. L’esdeveniment forma part de la campanya de suport i solidaritat a la lluita de les jornaleres aprovada a escala estatal per Co.bas.

L’acte va ser presentat per la Pilar León, delegada de la Secció Sindical de Co.bas a l’Empresa Municipal de Servicios Rivamadrid, i van assistir els i les jornaleres Carlota San Pedro, David Ávila i David Pérez, totes afectades de manera directa en aquest dur conflicte. Les persones que vam assistir vam poder escoltar els llastimosos testimonis d’aquestes companyes que van explicar de manera clara i explícita les vergonyoses condicions en les quals actualment treballen en el camp andalús i, en concret, la situació de les prop de 2000 jornaleres d’aquestes dues empreses.

Unes condicions de semiesclavisme que avui es veuen empitjorades per una forta repressió per part de l’Estat i que es tradueix en peticions de presó i fortes multes a aquestes treballadores, sota la falsa acusació de frau a les arques públiques. La majoria de les intervencions, tant des de la mesa com les del públic assistent, van centrar-se en el retrocés de les relacions laborals que avui es donen al camp i el desmantellament de l’agricultura a Andalusia, a conseqüència de l’entrada a la UE. Aquesta ofensiva contra els drets dels i les jornaleres es concentra avui en el PER.

Alguns representants d’organitzacions polítiques, sindicals i socials de Rivas van participar en l’activitat, com companyes de Rivas Puede, de Corriente Roja i el regidor Antonio Flórez, també de Rivas Puede. A tothom volem donar les gràcies pel seu suport i la seva participació. També volem donar les gràcies a la revista “Zarabanda” i a la “Radio Cigüeña” per donar publicitat a aquesta xerrada.

Finalment, des de la mesa, Ángel Luis Sierra, en nom de Co.bas, va fer la proposta de començar a impulsar una campanya de pronunciament de les organitzacions polítiques amb representació avui a l’Ajuntament de Rivas, en suport als i les jornaleres de les empreses Baena Franco i Agrícola Espino, per a acabar amb aquest despropòsit tant de la Junta d’Andalusia com del Ministeri de Treball de l’Estat Espanyol.

Com va plantejar un dels companys presents, “és absolutament lamentable l’apagada mediàtica a la qual estem sotmesos, per a tractar de fer-nos creure que només existeix allò que surt a la televisió i de la resta no se’n parli” Esperem que en actes com aquest i els que encara queden per impulsar, serveixin per a trencar aquest setge i sobretot perquè les que avui estan al capdavant de la lluita sàpiguen que no estan soles.