14 de juliol del 2015, autor: eldiario.es

El responsable d’Economia de Podem, Nacho Álvarez, ha dit avui que l’acord assolit entre Grècia i l’Eurogrup és fruit d’una voluntat de “trencar el Govern grec” i ha marcat distàncies amb Espanya, on ara creu que no és necessària una reestructuració del deute públic.

En roda de premsa després de la reunió de l’executiva de Podem, partit que defensava fa uns mesos una reestructuració del deute públic, Álvarez ha assenyalat que aquesta mesura plantejada per Syriza no és la que necessita avui l’economia espanyola.

“Però deutes hi ha molts”, ha afegit per explicar que Espanya es podria plantejar una reestructuració dels deutes de les llars, com a Islàndia, que permeti treure d’una situació de dificultat als milions de persones que van signar hipoteques durant l’expansió immobiliària, i que ara es troben amb grans dificultats per pagar.

Podem intenta marcar les diferències entre Grècia i Espanya, insisteix que res té a veure la situació econòmica de tots dos països i defensa ara per a Espanya una reestructuració del deute vinculada al deute hipotecari i una llei de segona oportunitat que “avanci més” que la que el PP ha posat sobre la taula.

Álvarez ha volgut transmetre així un missatge de tranquil·litat davant les comparacions que es fan entre Espanya i Grècia; Syriza i Podem, i ha subratllat que en un procés similar Espanya tindria marge per aplicar altres mesures.

Sobre el compliment dels objectius de dèficit, Álvarez ha recordat que en els últims anys països com Itàlia o França ho han incomplert en més de cent ocasions i mai hi ha hagut sancions de la Comissió Europea.

L’aposta d’Álvarez, que posa en dubte que el Govern compleixi el compromís de dèficit del 2,4, és per un procés de reducció del dèficit “més gradual”, que posi el pressupost al servei de la creació d’ocupació i la reducció de les desigualtats socials.

Tot i que admet que l’acord entre Grècia i l’Eurogrup és viable des del punt de vista tècnic i econòmic, i permet una estabilitat econòmica a tres anys, una reestructuració del deute grec i un pla d’inversions, recalca també que ha ignorat l’opinió de la majoria del poble grec expressada a les urnes.

Es tracta, en la seva opinió, de “donar un cop de peu cap endavant” al problema i és “un cop dur” per a Europa, ja que “preveu una Europa diferent de la dels drets socials i espai de democràcia que tots defensem”, ha dit.

Sobre el “no nomenament” del ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, com a president de l’Eurogrup, Álvarez creu que ha respost als “alineaments” internacionals del Govern espanyol i la seva escassa defensa dels països del sud i de “atac” a Grècia.

Extret de eldiario.es