El govern municipal del PSC va anunciar el mes de març el macro projecte del Surfcity: una piscina d’onades artificials per a la pràctica de surf situada a Sabadell, a la zona esportiva de Sant Oleguer i a tocar del riu Ripoll.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assegurat que es tracta d’un “projecte molt important” per a la ciutat en el marc de la reconversió i la dinamització de l’àmbit del Ripoll i ha justificat aquest projecte sota la premissa que “el Ripoll per si sol se’ns degrada” i que “el terreny està catalogat d’equipament i no és zona verda, per tant, no hi ha impacte negatiu”.

Corrent Roig formem part de la Plataforma en Defensa del Riu Ripoll que agrupa diferents entitats veïnals, ecologistes i organitzacions polítiques i que s’ha format arran de l’anunci del Surfcity amb l’objectiu d’aturar aquest projecte i defensar la conservació del riu Ripoll, patrimoni de la ciutat.

El projecte del Surfcity no és altra cosa que la venta del riu Ripoll a mans privades i suposa un pas més en la seva degradació i en la construcció d’una ciutat feta i pensada pels/les turistes tal com assenyalava Lluís Matas, responsable de Promoció de Ciutat i Turisme, “serem la capital dels surfistes”.

La nostra organització ens oposem frontalment a aquest projecte pels següents motius:

  • En primer lloc, el Surfcity suposa la privatització d’una part del Parc Fluvial del riu Ripoll, un espai totalment públic cedit a l’especulació i enriquiment privat a canvi de 41.700 euros anuals i un atemptat contra la biodiversitat i l’espai verd del Ripoll.
  • En segon lloc, el Govern municipal, sota l’argument de l’abandonament dels espais públics, posa en marxa el Surfcity, quan en realitat, el que s’amaga darrere d’aquest projecte és la manca d’inversió de diners públics en la conservació dels espais naturals.
  • En tercer lloc, aquest projecte NO respon a les necessitats polítiques, socials, esportives, culturals o naturals de la ciutat, només potencia els negocis privats.
  • Sabadell no és exempta de la crisi social i econòmica actual. El govern de Marta Farrés, en lloc de governar per als treballadors/res i el poble pobre de la ciutat, engega un projecte absurd, venent el patrimoni de la ciutat, que no portarà altra cosa que problemes i precarietat laboral a la ciutat.

Corrent Roig fem una crida a signar la petició impulsada per la Plataforma en Defensa del Riu Ripoll i a organitzar-se i mobilitzar-se contra el Surfcity!

A continuació, reproduïm el comunicat de la Plataforma en Defensa del Riu Ripoll:

La Plataforma en defensa del riu Ripoll, constituïda per associacions, entitats i particulars de Sabadell, aposta perquè, des d’una visió global de tota la conca del riu, el Parc fluvial del riu Ripoll esdevingui el gran parc de Sabadell: en defensem la potencialitat, la biodiversitat, el patrimoni que allotja i la diversitat d’usos. Aquest parc ha de ser un eix vertebrador de la ciutat de nord a sud, amb activitats econòmiques netes i sostenibles d’horta i lleure, un indret que afavoreixi la cohesió social, la trobada de veïns dels diversos barris i la convivència en un entorn natural de qualitat.

La plataforma denuncia l’abandonament que pateix el riu per anys de desinterès municipal: la situació de ruïna dels molins i d’altres elements patrimonials pretesament protegits, la resta d’indústries abandonades, l’existència d’horta en precari, el barraquisme, els camins sense manteniment, la mala qualitat de l’aigua, els talussos inestables, les escombraries…

Per això reclamem que els esforços públics es dediquin a resoldre tots aquests problemes, dèficits i mancances, al foment de la qualitat ambiental i paisatgística, a la millora dels accessos a peu, la creació de zones d’estada i de lleure, i a fomentar la pràctica de l’esport vinculat a la ciutat.

Recentment el govern municipal ha anunciat un projecte privat per a la pràctica del surf al costat de la Bassa de Sant Oleguer: 30.000m2 de propietat municipal en concessió durant 40 anys afectats per una piscina d’onades de 5.500m2 amb capacitat de 12.000m3 d’aigua, una piscina menor, restaurant, bar, gimnàs i un aparcament per a uns 200 vehicles. Una maniobra faraònica i populista dissenyada per alo benefici privat i per un determinat públic.

Es tracta d’un projecte antagònic a l’espai naturalitzat i de convivència que acabem de descriure, que a més a més no respon a cap necessitat ciutadana o social i, contràriament, suposa un interès privat i especulatiu a costa de sacrificar uns terrenys públics en una zona inundable. El Ripoll no és el lloc per a una infraestructura així, cal restaurar-lo, no pas abocar-hi ciment.

La pràctica de surf no és una demanda esportiva local, i un equipament d’aquestes característiques és d’una viabilitat econòmica dubtosa; en cas de fallida, les instal·lacions abandonades esdevindrien un problema ambiental i de seguretat, i la ciutat hauria d’assumir el cost del desmantellament.

D’altra banda, en una situació de sequera, emergència climàtica i de crisi dels recursos naturals no són ètics ni sostenibles l’enorme consum d’aigua d’aquesta activitat recreativa, el malbaratament energètic i l’aposta pel vehicle privat. Som del parer que en la situació de crisi econòmica i social actual, l’administració pública ha de destinar els seus esforços i recursos a garantir les necessitats bàsiques de les persones com l’habitatge, els subministraments bàsics, l’alimentació, el treball, la salut.

Per tot això, la Plataforma en defensa del riu Ripoll diem No al parc temàtic SurfCity i manifestem el nostre compromís per un riu Ripoll sostenible i de tothom.