Escrit pel PSTU (Secció al Brasil de la LIT-QI)

La nit del 29 de novembre el Senat brasiler va aprovar a la primera volta i amb 61 vots a favor i 14 en contra el PEC 55 (Projecte d’Esmena Constitucional), també conegut com “PEC del Sostre de Despeses Públiques”. Aquest apel·latiu es deu al fet que preveu la congelació de les despeses de l’Estat al llarg de 20 anys i que, en cas que sigui definitivament aprovat, haurà de retirar milers de milions dels serveis de Salut, Educació i altres àrees socials durant els pròxims anys. És l’avantsala de la reforma de la Previsió Social [1].

Poques hores abans que els senadors votessin aquesta mesura exigida pels banquers, al carrer es produïa una manifestació que va agrupar a més de vint mil persones encapçalada per la central sindical CSP-Conlutas. També hi havia altres organitzacions directament vinculades a la lluita en defensa de l’educació pública, com ara ANDES (sindicat nacional de docents de les universitats públiques), SINASEFE (sindicat nacional de docents de l’ensenyament bàsic i tècnic) i FASUBRA (federació de sindicats de treballadors tècnics i administratius de les universitats públiques), juntament amb obrers metal·lúrgics i altres sectors de la classe treballadora. Tot i la solidaritat mostrada en la lluita per part de múltiples sectors de la classe obrera, la policia va reprimir brutalment els manifestants.

“Érem milers als carrers de Brasília contra el PEC, les reformes i per la derrota de Temer, i ens van llençar bombes a sobre”, va relatar Mandi Coelho, membre d’ANEL (Assemblea Nacional d’Estudiants lliure) i de la Joventut del PSTU. “Deixem un encàrrec a aquest govern: no acceptarem cap mena de repressió! La gent continuarà amb la lluita contra la reforma de l’Educació Mitjana, l’Escola Sense Partit, [2] el PEC 55 i tots els atacs contra els estudiants, la joventut, les dones i els treballadors.” Va continuar Coelho.

La repressió va estendre’s al llarg d’hores a l’Explanada dels Ministeris, provocant una veritable batalla campal. El president del Senat, Renan Calheiros (del PMDB-AL) va arribar a suspendre la votació a causa dels incidents, tot i que la va reprendre poc després. Ni tan sols el dol que viu el país per la tragèdia de l’accident de la Chapecoense [3] va sensibilitzar als senadors. La prioritat era demostrar als banquers que la tasca de la institució parlamentària és la defensa dels seus interessos per sobre de tot.

“Ara és important i urgent anar a la planta de la fàbrica i organitzar una Vaga General”, afirma Atnágoras Lopes, obrer de la Construcció Civil i membre de la Direcció Executiva Nacional de la CSP-Conlutas.

Vaga General

El novembre va ser un mes de lluites, amb mobilitzacions i paralitzacions per tot el país. El punt més àlgid va ser el dia 25, en què es va demostrar la disposició a la lluita de la classe treballadora i de la joventut, així com la possibilitat de convocar una Vaga General que paralitzi el país contra els atacs del govern de Temer. Tanmateix, les direccions de les principals centrals sindicals, a més de no convocar vaga, accepten negociar drets amb Temer, com és el cas de la Previsió Pública. Precisament, el dia 30 va celebrar-se una reunió entre les centrals i Temer per discutir la proposta de reforma que pretén atacar les jubilacions dels treballadors brasilers.

Els drets no es negocien. És necessari pressionar a les direccions de les centrals perquè abandonin la taula de negociacions i construeixin, des de la base, una Vaga General.

Notes:

[1] N. de T. La Seguretat Social.

[2] N. de T. L’Escola Sense Partit és una iniciativa i proposta de llei que defensa una escola a la qual s’eduqui des de la neutralitat política i ideològica.

[3] N. de T. L’Associação Chapecoense de Futebol és un equip de futbol amb seu a Chapecó (estat de Santa Catarina) que el passat 28 de novembre va patir un accident aeri al qual van morir 71 persones.